List z sądu z Lublina

• Autor wątku Autor wątku olusiek1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olusiek1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie, jakieś 2 dni temu moja mama odebrała awizo z InPostu, że czeka na mnie przesylka sądowa z Lublina (moja babcia wybadała sprawę od Pani z kiosku bo ją o to poprosiłam). Tylko teraz siedzę i się zastanawiam dlaczego z Lublina skoro ja mieszkam w województwie dolnośląskim. Nawet jak była sprawa o alimenty to odbywała się w sądzie w Głogowie a jak rodzice mieli rozwód to był w Legnicy. Wlasnie nie wiem dlaczego aż Lublin skoro nigdy mnie tam nie było. I czy możliwe, że to może być tzw. E-SĄD? I czy taki sąd wysyła listy z potwierdzeniem odbioru (polecone)? Bardzo was proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam!

na pewno e-sad. on rozsyla na caly kraj. ciesz sie ze to z lublina a nie pruszkowa albo wolomina... :-)

Ciekawe co to może być. Ale tak cicho podejrzewam, że być może sieć Play chce o sobie przypomnieć bo się z nimi kłócę o umowę której nie było a wymagają ode mnie opłat. Bo odnoszę takie wrażenie, że gdyby chodziło o jakieś zaległości na płatnej uczelni, niezapłacone mandaty czy może gdybym miała być jakimś świadkiem to tak mi się wydaje, że raczej sąd byłby z woj. dolnośląskiego (z tego którego pochodzę) a nie z Lublina.
A wracając do tego e-sądu to podobno najlepiej od razu składać sprzeciw bo podobno chcą tylko wyciągać kasę. A dlaczego dobrze, że z Lublina?

E-sąd przysłał nakaz zapłaty. Proszę UWAŻNIE przeczytać pouczenie.

Dobrze, że z Lublina, ponieważ jest to e-sąd. Jeżeli w ciągu 14 dni od daty otrzymania pisma (lub daty drugiego awiza w razie nieodebrania pisma) złoży Pan skuteczny sprzeciw, sprawa zostanie przeniesiona do sądu ogólnej właściwości (wg miejsca zamieszkania pozwanego) i będzie się toczyła na zasadach ogólnych. A mogło stać się tak, że powód złożył pozew wg miejsca wykonania świadczenia (tj. w praktyce wg ulokowania swej siedziby).

Zupełnie niespotykane, że ktoś mógł nie słyszeć o esądzie.

natalie-s1959 napisał:
A mogło stać się tak, że powód złożył pozew wg miejsca wykonania świadczenia (tj. w praktyce wg ulokowania swej siedziby).
żeby zniechęcić pacjenta do wnoszenia sprzeciwu np. od przedawnionego długu :D ale nie byłoby to przeniesione jednak do sądu właściwości miejscowej? wszak miejsce spełnienia świadczenia to też miejsce może być miejsce zamieszkania skąd płaci?

Powrót