List zelazny - jak zlozyc wniosek - bardzo prosze!

• Autor wątku Autor wątku aluko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aluko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Pare postow nizej/wyzej zamiescilem swoja historie, ale nie bede napieral zeby ktos czytal i odpowiadal, dlatego

zwracam sie z duzo prostszym i konkretnym pytaniem a raczej pytaniami:

1. JAK ZLOZYC WNIOSEK O LIST ZELAZNY?

2. SKAD WZIAC WZOR (nigdzie na necie nie moge znalezc - tylko stoklosa wyskakuje)

3. CZY JESLI JESTEM WZYWANY PRZEZ 3 PROKURATURY TO MUSZE ZLOZYC DO 3 SADOW ?? - I jesli jeden sie zgodzi a drugi nie, to co to znaczy?

4. CZY JESLI POSTEPOWANIE JEST NARAZIE W PROKURATURZE TO WYSYLAM TAK CZY SIAK DO SADU TEN WNIOSEK I CZY MUSZE MIEC STATUS "PODEJRZANY" I JAK TO SPRAWDZIC?? (czasami pierwsze wezwania przychodza w charakterze swiadka, nie wiem czemu, w 2 napewno jestem podejrzany, a w trzeciej nie wiem)

5. ILE BEDE CZEKAL NA DECYZJE??

Bardzo prosze o odpowiedzi ! Bardzo !

___ Bardzo bardzo prosze chociaz o wzor wniosku - tylko tyle !

miescowość, dnia ............r.

imię i nazwisko
zam. aktualny adres za granicą

osk. z art. ......

Sąd Okręgowy
II Wydział Karny
w ......

O Ś W I A D C Z E N I E
w sprawie wydania list żelaznego

Na podstawie art. 281 KPK o ś w i a d c z a m:

stawię się do sądu w oznaczonym terminie pod warunkiem odpowiadania z wolnej stopy.

U Z A S A D N I E N I E
Przed Sądem ............... toczy się przeciwko mnie postępowanie karne o to, że ........................................., tj. o przestępstwo z art. .................

(tutaj podaj teraz powody swojego niestawinniectwa na wezwanie organów i opisz swoją sytuację - np. ------

Ze względu na to, że nie było mnie w Polsce, nie stawiłem się na rozprawę, gdyż nie zostało mi przekazane wezwanie przez osobę, którą wskazałem jako adresata do doręczeń w kraju. W związku z tym sąd zastosował wobec mnie tymczasowe aresztowanie.

dalej ---------------
Chcę uczestniczyć w rozprawie i stawię się do sądu lub w oznaczonym terminie pod warunkiem odpowiadania z wolnej stopy, czyli gdy zostanie wydany list żelazny.
Zapewniam, że w razie wydania listu żelaznego będę stawiał się w oznaczonym terminie na wezwanie sądu, nie będę wydalał się bez pozwolenia sądu z obranego miejsca pobytu w kraju, nie będę nakłaniał do fałszywych zeznań lub wyjaśnień albo w inny bezprawny sposób starał się utrudniać postępowanie karne. W tym okresie będę przebywał w ..... adres w Polsce
W tym stanie rzeczy wniosek jest uzasadniony.
podpis

Ostatnia edycja:
Powrót