lista dłużników

• Autor wątku Autor wątku ghomas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

ghomas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Moja spółdzielnia mieszkaniowa wywiesiła na klatce schodowej liste zaległści czynszowych. Co prawda nie ma tam nazwisk lokatorów, tylko podane są zaległości w lokalach na poszczególnych piętrach. A że na każdym piętrze są dwa mieszkania i akurat na moim obydwa mieszkania mają zaległośc, tak więc przynajmniej dla sąsiadów nie ma żadnych wątpliwości kto zalega z czynszem.

1) Czy można to potraktowac jako naruszenie dóbr osobistych??
2) Czy moze sytuacja ta podpada pod ustawę danych osobowych??

Dodam, że w momencie wywieszenia listy mój dług był juz zapłacony.

1)NIE
2)NIE

ps. u mnie swego czasu spółdzielnia robiła inaczej....- zostawiała pismo na klatce z treścią że dziękują za regularne opłaty i brak zaległości czynszowych i dalej był wykaz numerów lokali które tych zaległości nie mają.... :D - heh - nie wytykali służników czynszowych tylko wskazywali kto tych zaległości nie ma...:)- niby efekt ten sam...-ale sposób całkiem inny...:P

[cytat="Markiz32"]1)NIE

Nie?? no ale przecież to narusza moje dobre imię, tym bardziej że zaległość miałem tylko kilku dniową (spółdzielni chodziło przede wszystkim o zmobilizowanie moich sąsiadów z piętra) a w momencie wywieszenia listy dług był już zapłacony - w takim przypadku działanie spółdzielni mozna chyba uznać za bezprawne?

Skoro nie byłoby to naruszenie dóbr osobistych to jak się bronić??

Słyszałem że wywieszenie listy dłużników z nazwiskami jest bezprawne a w moim przypadku przeciez efekt jest analogiczny

Powrót