Listy aresztowanego i w jakiej celi przebywa

• Autor wątku Autor wątku adam7419
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam7419

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam Serdecznie

Mam takie pytanie. Otóż mój brat został aresztowany. Ma nie całe 18 lat. I chciałem się dowiedzieć. (kare w areszcie odsiaduje pierwszy raz) wcze­śniejszej był już karany z tego artykułu (280 p 1 k.k.) ale otrzymał wyrok w zawieszeniu 2 lata. Chciałem się dowiedzieć w jakiej celi siedzi jako taki młody więzień. Czy jest wśród grypsujących czy z rówieśnikami. Obawiam się o niego, że jacyś starsi więźniowie mogą zrobić mu krzywdę. A także wysyłam do niego listy, generalnie jeden list w tygodniu i mam pytanie czy jest możliwość, ze jakiś więzień przeczyta mu list wysłany przeze mnie? Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam
Adam

Przenosze na więzinnictwo.

ogólnie jak jest pierwszy raz osadzony to powinien siedzieć z tzw. petką czyli pierwszy raz karanymi , co do czytania listów , to tam jest róznie , jak sie da , to mu przeczytają , ogólnie petka jest gorsza od recydywy a to dlatego ze jest tam zbieranina wszelakiej masći , od dziesioniarzy jak twój brat skonćzywszy na gwałcicielach czy nawet mordercach,. z reguły pierwszy raz karanych wsadzają do jednych cel

a jezeli chodzi ci o to czy mogą tam mu zrobić krzywdę , hmmm jak w każdym więzieniu , pewnie że mogą

Dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze, że jestem tym wszytkim przerażony.

Pozdrawiam
Adam

To prędzej młodsi więźniowie mogą mu zrobić krzywdę niż ci starsi. Twój brat na pewno przebywa na oddziale gdzie są skazani małoletni czyli do 21 roku życia. Nie chcę Cię straszyć ale podobno Ci są najgorsi. Tak przynajmniej mówi mój mąż. A jeśli chodzi o recydywę to bardzo sobie chwali że jest najspokojniej. A propo grypsowania to jest wszędzie i Twój brat też może grypsować.

Różni ludzie trafiaja do ZK i wcale nie jest powiedziane, że trafi na najgorszych... Różnie być może... Mój trafił za młodu za próbę gwałtu-co nie jest mile widziane w zk,a miał bardzo w porządku współwięźniów i z cel obok też. Nikt mu nic nie zrobił i ze wszystkimi się dogadywał...
A co do listów...Oni tam mają swoje zasady i nie sądzę żeby ktoś czytał cudzą korespondencję... Raczej nie współwięźniowie a wychowawca czy jacyś przełożeni... Bo u Mojego w AS było tak, że niby nie powinni czytać bo szło przez cenzurę prokuratury czy sądu ale listy od niego czy ode mnie były otwierane i zaklejane spowrotem aż zaczęliśmy zaklejać tak solidnie klejem i wtedy nikt nie otwierał.

Hmm ale skoro jest aresztowany, to chyba może przebywać z bardzo różnymi osadzonymi, nie tylko z młodocianymi, prawda :?:

[cytat="Moniak":2f5t6uil]Hmm ale skoro jest aresztowany, to chyba może przebywać z bardzo różnymi osadzonymi, nie tylko z młodocianymi, prawda :?:[/cytat:2f5t6uil]
tak , masz rację w AŚ to niema znaczenia , ogólnie jesteś TA czyli tymczasowo aresztowany i tyle , możesz siedzieć z każdym
podobnie jest na celach przejsciowych , zanim postawią osadzonego na komisję , tam tez sie siedzi z róznymi , sam byłem na przejsciówce z gosciem z recydywy

Czyli Adam nie musisz się tak bardzo martwić :ok: Mój przesiedział ponad 2 lata w AŚ w jednej celi tylko z jakimś starszym panem...teraz raczej będzie to mniej prawdopodobne z powodu braku miejsc w AŚ i ZK...ale i tak nie musisz się martwić na zapas :ok:

Na przejściówce może przebywać z każdym ale już później w normalnej celi jest oddzielony i przebywa w celi dla małoletnich czyli tak jak pisałam do 21 r życia. W aresztach tak samo jak w ZK dzieli się więźniów na małoletnich i "starszych"

Dziekuję za wyczerpujące odpowiedzi. Mam nadzieję, ze braciszkowi nic się tam nie stanie.

Pozdrawiam
Adam

mój chłopak trafił do AŚ, gdy widziałam się z nim mówił że siedzi w celi z młodymi chłopakami którzy trafili tam cały czas. Że dopiero teraz żałują, płaczą często po nocach i nie cwaniakują tak jak wtedy kiedy robili coś złego.

Może zależy to od AŚ, w którym się znajduje, ale z tego co wiem, młodociany nie może być w jednej celi z tzw "twarda recydywą", podobnie jak grypsujący nie może być z niegrypsującym. To wszystko jest regulowane przepisami i ewidencja w każdym areszcie czy ZK ma obowiązek oddzielenia od siebie różnych grup. A przepisy są dość rygorystyczne, nawet podczas transportowania osadzonego czy oskarżonego, bierze się pod uwagę członkostwo w podkulturze, status i całą masę innych rzeczy.

podobnie jak grypsujący nie może być z niegrypsującym.
nelsoneczka obecnie nie ma znaczenia czy ktoś grypsuje czy nie cele są mieszane. Siedzą niegrypsujący z grypsującymi a cele tzw sztywne zdarzają się bardzo rzadko
Ale z resztą się zgodzę, osobno karę odbywają młodociani a osobno recydywa

Powrót