Listy prawników?

• Autor wątku Autor wątku perpedeska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perpedeska

Użytkownik
Odpowiedzi
279
Ostatnio zgłosił się do mojego brata pewien pan, twierdząc, że jest prawnym pełnomocnikiem naszej mamy. Czy można jakoś sprawdzić, czy ten człowiek w ogóle wykonuje jakiś zawód związany z prawem? Czy istnieją jakieś listy, nie wiem, radców prawnych, adwokatów, kogoś tam, jakieś numery licencji, coś, co można znaleźć w Internecie czy nawet w jakiś bardziej skomplikowany sposób, żeby zweryfikować, że ten człowiek rzeczywiście jest prawnikiem, prowadzi w tym zakresie działalność (albo jest zatrudniony w jakiejś kancelarii prawnej, cokolwiek) i w ogóle może być prawnym pełnomocnikiem kogokolwiek?

Tak. Istnieją wykazy adwokatów oraz wykazy radców prawnych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę, np: "lista adwokatów"

Najprościej niech okaże pełnomocnictwo do jakich czynności dokładnie jest umocowany.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedzi, przekażę bratu.

perpedeska napisał:
Ostatnio zgłosił się do mojego brata pewien pan, twierdząc, że jest prawnym pełnomocnikiem naszej mamy.
Czy chciał czegoś od brata?
Przedstawiał jakiekolwiek dokumenty?

Tak, chciał, żeby brat oddał mamie 24.000 zł, których w ogóle od niej nie wziął, ale to taki detal (trochę zagmatwana sprawa, nie ma tu nic do rzeczy); w razie nieoddania pieniędzy straszył prokuraturą. Podobno nie przedstawił żadnych dokumentów, nie podał imienia i nazwiska, nie wylegitymował się, nic. Ale ma to być znajomy współlokatora naszej mamy, może wręcz jego adwokat, stąd ta rozmowa i to niby pełnomocnictwo prawne naszej mamy. To wszystko dziwacznie wygląda, dziwię się, że brat w ogóle z tym człowiekiem rozmawiał, ale o wszystkim dowiedziałam się po fakcie, w dodatku przebywam w innym kraju, więc nie mam na nic wpływu. Chciałam się chociaż dowiedzieć, czy kwalifikacje tego pana można jakkolwiek sprawdzić.

Po co sprawdzać coś, co nie jest potrzebne?

Przy następnym kontakcie poprosić o skierowanie roszczeń z odpowiednim umocowaniem pisemnie na adres rzekomego dłużnika.
Całość rozmowy ostentacyjnie nagrywać i nie wdawać się w dyskusje.

Powrót