Litera a duch prawa

• Autor wątku Autor wątku Pankrac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pankrac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Poszukuje wyroku Sądu Najwyższego mówiącego o duchu i literze prawa. O tym co jest ważniejsze litera czy duch.

Posiadam orzeczenie NSA który bardzo literalnie podszedł do dokumentu sprzed ponad 80 lat. Chciałbym znaleźć orzeczenie SN które mówi o tym kiedy ważniejsza jest litera a kiedy duch prawa.

Mi się osobiście wydaje iż przed 80 laty litera prawa nie odgrywała tak istotniej roli co dziś. A to z takich względów chociażby jak o wiele wyższy poziom analfabetyzmu w latach 20 i 30 ub. wieku niż dziś oraz ze względu na niższy poziom świadomości prawnej w tamtych latach niż dzis. Zwazywszy na fakt iz dokument ten ma juz 80-lat to nie mam szans na jego sprostowanie aby literalnie zgadzał się ze stanem faktycznym.

Aby bardziej naświetlić moją sprawę dodam iż dokument ten to nakaz płatniczy zapłacenia podatku od spadku. A na nakazie tym zamiast imienia Bronisława widnieje imię Bronisław i NSA uznał ze to Bronisław zapłacił ten podatek. Dla mnie jest zwykła literówka ale NSA uwaza inaczej

Powrót