Loga firm na mojej wizytówce

• Autor wątku Autor wątku nando
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nando

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Słuchajcie czy mogę na swojej wizytówce umieścić loga firm których produkty sprzedaję? Wszystko estetycznie, ładnie, darmowa reklama, pytanie tylko czy nie będę miał przez to problemów?

Całość służy jedynie identyfikacji wizualnej przez klienta.

Witaj,
...Całość służy jedynie identyfikacji wizualnej przez klienta.
identyfikacji czego - wizytówki, Ciebie czy Twojej Firmy... ;)
ale poważnie - moim zdaniem, pomimo oczywistości tematu, powinieneś mieć na to zgodę osób posiadających prawa ochronne na loga o charakterze znaków zastrzeżonych lub właścicieli praw autorskich do innych. Obie raczej do uzyskania bez problemu, jeśli jesteś przedstawicielem tych firm - a możliwe, że już jest to określone w kontraktach przedstawicielskich.

Jestem sprzedawcą*detalicznym, produkty biorę z hurtowni więc nie mam styczności z producentem. Wiele sklepów internetowych używa loga firm których produkty sprzedają, wątpię aby mieli specjalne zgody.

A ewentualnie to o taką zgodę to ja muszę się*starać u producenta czy dystrybutora na Polskę?

Sklepy które sprzedają dany produkt posługują się znakiem towarowym tego produktu na podstawie art. 155 § 1 ustawy o własności przemysłowej. Myślę, że Pan również może z tego skorzystać, jeśli oczywiście został produkt wprowadzony do obrotu.

he, he, miałem 'przed oczami' klasyczną wizytówkę papierową ;)

Co do witryny sklepu to faktycznie będzie trochę inaczej.

Znaki zastrzeżone. Zdjęcia towarów z logiem to tak jak post wyżej. Dla reprodukcji samych znaków dochodziłby jeszcze ewentualnie Art.156.pwp. zezwalający na użycie takich znaków bez konieczności posiadania zgody właściciela praw ochronnych stron w ściśle określonych celach. Proszę przeczytać ustawę.

Ale co do reprodukcji samych logotypów jako grafiki chronionej prawnoautorsko to, o ile nie miałoby zastosowanie prawa cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html, to zgoda właściciela majątkowych praw autorskich byłaby potrzebna.

Zgody powinno się uzyskać od ich posiadaczy lub uprawnionych do takich działań przedstawicieli (dystrybutorów?) - oczywiście, dla własnego bezpieczeństwa, w formie pisemnej.

A to, że inni mają je na swoich stronach - no, cóż, w razie czego (odpukać) Pan będzie się tłumaczył ze swojej strony... i na nic zda się pokazywaniem palcem innych.

Chodzi o wizytówkę papierową i produkt danej firmy jest wprowadzony do obrotu u mnie w sklepie. Jutro podzwonię po dystrybutorach i zobaczymy co powiedzą.

Powrót