loga partii politycznych / instytucji

• Autor wątku Autor wątku zdzisuaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zdzisuaf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
czy można wykorzystać na własnej stronie loga partii politycznych w oryginale, czy musiałbym je jakoś lekko przerobić? również czy wykorzystanie loga takich instytucji jak NFZ, ZUS, PKP, czy LOT jest dozwolone?

Pozdrawiam

tworzę stronę, na której będzie sekcja "polityka", a w tej sekcji znajdować będą się działy "partie polityczne", w których prawdopodobnie zawarte będą artykuły ze stron typu onet.pl, wp.pl, tvn24.pl, etc oraz opcja dodawania własnych komentarzy o partiach. podobna sprawa tyczyć się będzie działów o NFZ, PKP, etc.
czy w takich celach można użyć loga partii politycznych oraz instytucji?

Hmmm... Ciekawe pytanie. Jakoś nie kojarzę konkretnego przepisu, który dozwalałby na użycie znaku graficznego (logo) w celach informacyjnych czy identyfikacyjnych. Choć w praktyce taki użytek jest częsty - jakoś nie wydaje mi się, żeby telewizje przed wyborami uzyskiwały licencje na użycie symboli w infografikach.

Może ktoś inny ma jakiś pomysł?

Musisz mieć zgode partii na wykorzystanie logo, jak przerobisz to mogą Cie bez problemu podać do sądu.

czyli pozostaje mi tylko pisać do każdej z partii oraz instytucji wnioski o pozwolenie na wykorzystanie ich znaków graficznych na stronie internetowej w celach informacyjnych i rozpoznawczych... czy mogę uzyskać taką zgodę drogą elektroniczną, czy lepiej jest mieć w ręku papierek z pozwoleniem wysłany drogą listowną?

zawsze najlepszy jest dokument pisemny lub mail opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym.

ok, dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam

Powrót