Logo firmy a rozstanie się

• Autor wątku Autor wątku ePasjonat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ePasjonat

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Cześć Kochani,

mam pytanie, przygotowałem od zera logo salonu fryzjerskiego dla mojego przyjaciela. Kupiłem plik, zrobiłem edycję w Photoshopie itd. mam pliki źródłowe itd. Nasze drogi rozeszły się po tym jak mnie oszukał i zachował się tak a nie inaczej, ta osoba wciąż użytkuje logo tj. ma je na fartuchach, na ścianie w salonie, na profilu Facebooka i w jego nazwie oraz w innych miejscach. Czy mogę skutecznie nakazać mu zaprzestać używać logo w jakikolwiek sposób?

Logo oczywiście nie było zastrzeżone jako R.

Tzn. zakupiłem w banku zdjęć iStock plik będący podstawą do logo, tylko jeden jego element, resztę zrobiłem sam.

Na początek poczytaj o licencji domniemanej.

PS.
Sposób korzystania z zakupionego zdjęcia wynika z uzyskanej licencji na nie.

OK, czytam.

Jeśli zarejestruję znak, to wtedy dylematów nie ma, znak jest mój, wysyłam pismo i koniec, tak?

ePasjonat napisał:
... Jeśli zarejestruję znak, ...
Uzyskanie praw ochronnych nie ma tutaj nic do rzeczy a należy zauważyć, że
Przepis prawny:

Prawo własności przemysłowej

Art. 131.
1. Nie udziela się praw ochronnych na oznaczenia:
1) których używanie narusza prawa osobiste lub majątkowe osób trzecich;
Zatem jeśli nie uzyskałeś odpowiednich praw do zdjęcia, nie uzyskasz ochrony.
ePasjonat napisał:
... wypowiedzieć / cofnąć licencję ...
Lecz musisz się liczyć z roszczeniami licencjobiorcy jeśli narazi go to na straty.

Rozumiem, zatem wypowiem licencję i będę oczekiwał skutków. Ile dni mam dać na realizację żądania? I ile dni czekam na ewentualną odpowiedź?

Nie ma limitów dni.

Czyli odpowiadający dostosowuje się do mojego terminu w piśmie. Rozumiem. A jak nie zrobi tego, co chcę to sąd ale jak zgłasza się sprawę?

Pozew cywilny o naruszenie praw autorskich majątkowych i/lub zgłoszenie podejrzenia popełnienia przestępstwa z Art. 116. PA.

Dziękuję Ci za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam z Krakowa.

Przepraszam, ostatnie pytanie, jeśli w piśmie powołuję się na naruszenie warunków licencji takich i takich a te warunki były ustalone ustnie to moje odniesienie się będzie nieskuteczne, prawda?

Ustna umowa jest równie skuteczna jak pisemna tylko jej warunki trudniej udowodnić. Może mieć tutaj zastosowanie Art. 49. ust. 1. PA

Powrót