Logo firmy na zdjęciach

• Autor wątku Autor wątku autor138958692
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autor138958692

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej wszystkim!
Mam małą zagwozdkę odnośnie logo mojej firmy na zdjęciach - dystrybuujemy produkty innych firm i otrzymaliśmy zdjęcia produktów, które możemy wykorzystać w postach na social mediach. Moje pytanie to, czy w takim wypadku możemy umieszczać logo/znak wodny naszej firmy na tych zdjęciach? Post i wszystkie treści są pisane przez nas. A wolę się dopytać.

Nie, nie możecie ponieważ może to zostać poczytane jako wskazanie autorstwa zdjęcia. Przywłaszczenie autorstwa to przestępstwo.

Uprzedzając kolejne pytania, autorstwa jako jednego ze składników praw autorskich osobistych nie można przenieść na inną osobę, są niezbywalne.

Okejka, dzięki.

Bo zastanawiałam się, że skoro producenci udostępnili nam swoje zdjęcia i one służą celom promocyjnym - jest to promocja zarówno dla nich jak i dla nas, bo jednak sprzedajemy ich produkty - ale tak jak mówisz, taki znak wodny może sugerować, że to my jesteśmy autorem zdjęcia.

autor138958692 napisał:
... udostępnili nam swoje zdjęcia i one służą celom promocyjnym ...
W żaden sposób nie oznacza prawa do oznakowania zdjęcia swoim znakiem. Jak napisałem wyżej, prawo to przysługuje wyłącznie twórcy, autorowi zdjęcia i jest niezbywalne.

Ostatnia edycja:
Powrót