Logo firmy-prawo do loga

• Autor wątku Autor wątku amadeus222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amadeus222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam takie pytanie.
Jakieś dwa lata temu moja firma rangi światowej ogłosiła konkurs na stworzenie jej logo dla nowo otwartego działu.Wtedy byłem pracownikiem produkcyjnym tej firmy,postanowiłem stworzyć takowe logo, bo miały być nagrody dla najlepszego projektu itd.Tak się złożyło że mój projekt wygrał,ale został lekko zmodyfikowany na potrzeby firmy(zmiana nazwy jednego wyrazu),firma zmieniła to sama bez mojej wiedzy i zgody.Nie było żadnych nagród,wszystko przycichło,a ja jako szary pracownik nie chciałem się odzywać żeby mnie nie zwolnili.Czy owa firma ma parowo posługiwać się moim logo? nie maiłem w zakresie obowiązków robienia takowych projektów,czy firma mogła zmienić mój projekt do własnych potrzeb.Dodam że nic nie podpisywałem,nie było żadnych umów co do projektu.Czekam na opinie i komentarze w tej sprawie.Dodam że jest to bardzo duża firma miedzynarodowa.

Firma nie miała do tego prawa. Skoro do Pańskich obowiązków jako pracownika nie należy "tworzenie" to na firmę nie przechodzą też prawa autorskie. Jeśli chce się Pan bić, to trzeba mocnych dowodów na to, że Pan jest autorem.

Rubisz napisał:
Firma nie miała do tego prawa. Skoro do Pańskich obowiązków jako pracownika nie należy "tworzenie" to na firmę nie przechodzą też prawa autorskie. Jeśli chce się Pan bić, to trzeba mocnych dowodów na to, że Pan jest autorem.
Mam oryginalne pliki graficzne utworzone z datą przed opublikowaniem logo przez firmę,i mam świadków że to mój projekt wygrał i że to ja go stworzyłem.Tylko czy gra jest warta świeczki ?

Jeśli firma jest duża i bogata... ;)
Jasne, że warto, na początek spróbować negocjacji. Sama sugestia nagłośnienia sprawy, co odpowiednio wpłynie na wizerunek firmy, może skłonić do ustępstw.

Jeżeli jest ktoś chętny z łodzi lub okolic zająć się tą sprawą i postawi rozsądne warunki to proszę o kontakt:cool:

Powrót