Logo jastrzębia

• Autor wątku Autor wątku AneczkaP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AneczkaP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie czy jeśli użyję w moim logu wizerunek jastrzębia złamie jakieś prawo, jest to jakiś znak zastrzeżony?

Z góry dziekuję za odpowiedz...:D

Czy jesli tworze swoje logo jako osoba niezalezna musze go gdzies zglosic?

Aneczka

Dziekuje za odpowiedz i za pomoc:). A jesli bym chciala zastrzec moje logo gdzie powinnam to zglosic i jaki jest koszt tego?

Jeszcze jedno dodatkowe pytanie, wiec moge wnioskowac iz jesli chodzi o zwierzeta: gryfy, ptakie itp, nie ma zadnych uregulowan, zastrzezonych znakow?

Logo, jako utwór graficzny jest chroniony prawami autorskimi z mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - więc nigdzie się faktu jego powstania nie rejestruje. Ale trzeba zachować w archiwum cały proces twórczy loga(np. grafikę źródłową w max. rozdzielczości), aby w razie czego móc jednoznacznie wykazać autorstwo.

Logo można zastrzec dodatkowo jako zarejestrowany znak towarowy - więcej informacji na stronie Urzędu Patentowego i w USTAWIE z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" - i w archiwum forum (opcja 'Szukaj')

Same postaci zwierząt jako takie nie są chronione, ale pamiętaj, że chronione będą zwykle zdjęcia lub rysunki zwierząt wykonane przez inne osoby. Jeśli sama narysujesz to problemu nie będzie, chyba, że będziesz się wzorować na jakimś konkretnym zdjęciu lub rysunku, wtedy mogłaby być potrzebna zgoda autora na wykorzystanie. Popatrz też tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Hmm a jesli do mojego nazwiska dodam malego ptaka, narysuje sama z pamieci.
To i tak ktos moze mi zarzucic pozniej ze wzorowalam sie na jego obrazku, na ktorym gdzies w tle jest ptaszek chwytajacy swoja ofiare?

Powrót