logo na odzieży i dodatkach

• Autor wątku Autor wątku Fromthenorth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fromthenorth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Jestem nowy na forum i być może jest już podobny temat, aczkolwiek nie udało mi się go znaleźć. Chodzi mi o produkcje odzieży i dodatków do odzieży z logo.

Czy potrzebne są prawa autorskie lub zgoda na wykorzystanie wizerunku lub logo znanego zespołu lub innego typu marki? Pytam , gdyż w sklepach muzycznych jest masa naszywek z rożnymi logo zespołów i nie sądzę aby producent uzyskał zgodę każdego z osobna. Jak to się ma z odzieżą? Czy wykonanie apaszek lub krawatów z logo zespołu jest zgodne z prawem? Czy takie logo jak na przykład Harley Davidson są zastrzeżony mimo powszechności w Internecie oraz w różnego typu sklepach?
Nie pytałbym, gdyby nie to, że na każdym kroku można spotkać różne przedmioty z logo bardzo znanych zespołów i firm. Ostatnio kupiłem w sklepie "wszystko po 4 złote" popielniczkę z logo IRON MAIDEN. Czy to legalne i czy możliwe, że jakiś chiński producent miał prawo do produkcji? Jakie konsekwencje ma sprzedawca w przypadku, gdy producent nie posiadał praw autorskich?
Podobna sytuacja jest z ubraniami sportowymi (koszulki piłkarskie, czapki, szaliki, rękawiczki, spodenki, getry). To wszystko jest robione w Chinach i nikt nie ma praw autorskich znanych zespołów piłkarskich (Barcelona, Real, itp.) Kto jest odpowiedzialny za naruszenie prawa? Mówię tutaj o sytuacji, w której producent oraz sprzedawca nie posiadają praw autorskich.

Ostatnia edycja:
Na użycie logo trzeba mieć zgodę właściciela praw majątkowych.

To, że naruszenia tego są popularne, nie czyni tego legalnym.

Mam rozumieć, że służby odpowiedzialne za takie przestępstwa mogą wejść do pierwszego lepszego sklepu muzycznego i zarekwirować dużą część towaru, nakładając karę na sprzedawce lub przekazując sprawę do prokuratury lecz tego nie robią z jakichś powodów?

Fromthenorth napisał:
Czy to legalne i czy możliwe, że jakiś chiński producent miał prawo do produkcji?
Jak wskazuje praktyka (również tego forum - poszukaj opcją 'Szukaj' choćby postów ze słowem 'podróbka' ;)) różni producenci zdają się takimi rzeczami specjalnie nie przejmować...
Jakie konsekwencje ma sprzedawca w przypadku, gdy producent nie posiadał praw autorskich?
jeśli naruszenie dotyczyło praw autorskich - w użyciu jest USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - w zależności co się odbyło:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odpowiedzialność cywilna]
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odpowiedzialność cywilna]
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna

Jeśli zaś naruszenie dotyczyło zarejestrowanych znaków towarowych (loga / nazwy są tak rejestrowane bardzo często) w użyciu jest USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" - w zależności co się odbyło:
- Tytuł IX Dochodzenie roszczeń w postępowaniu cywilnym
- Tytuł X Przepisy karne
Czy potrzebne są prawa autorskie lub zgoda na wykorzystanie wizerunku lub logo znanego zespołu lub innego typu marki? Pytam, gdyż w sklepach muzycznych jest masa naszywek z rożnymi logo zespołów i nie sądzę aby producent uzyskał zgodę każdego z osobna. Jak to się ma z odzieżą? Czy wykonanie apaszek lub krawatów z logo zespołu jest zgodne z prawem?
Tak, w świetle prawa autorskiego pozyskiwanie takich zgód na wykorzystania lóg / znaków zespołów jest niezbędne. Więc może producenci je mają lub zespoły po prostu nie egzekwują swoich praw, wliczając to w dodatkowe koszty reklamy i promocji. Kto wie...
Czy takie logo jak na przykład Harley Davidson są zastrzeżony mimo powszechności w Internecie oraz w różnego typu sklepach?
Zastrzeżenia nazw / znaków oraz ich zakresy ochronne sprawdza się w bazach zastrzeżonych międzynarodowych i polskich znaków zastrzeżonych Urzędu Patentowego.
Mam rozumieć, że służby odpowiedzialne za takie przestępstwa mogą wejść do pierwszego lepszego sklepu muzycznego i zarekwirować dużą część towaru, nakładając karę na sprzedawce lub przekazując sprawę do prokuratury lecz tego nie robią z jakichś powodów?
Mogą.

Nie mieści mi się w głowie jak pod nosem odpowiednich służb kwitnie handel, a ja boję się zrobić sobie fajny krawat z logo ;)

Dziękuję za odpowiedzi.

Powrót