Logo na plakacie

• Autor wątku Autor wątku arturnor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturnor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Na plakacie reklamującym koncert wykonawcy hip-hop zostało umieszczone logo mojego portalu który nie ma nic wspólnego z tym koncertem, oczywiście bez mojej wiedzy i zgody. Napisałem do firmy drukującej plakaty o zaprzestanie wykorzystywania loga ponieważ nie wyrażam na to zgody.
Otrzymałem taką odpowiedź
Dziękuję za informacje ale plakat został wykonany na zlecenie
Pana Mirka organizatora koncertu, niestety nasza firma nie może podąć
działań o które jesteśmy proszenie dopóki organizator dopóki nie dostaniemy
takowego polecenia od pana Mirka lub fonografi którą podobno organizator
reprezentuje. Celem naniesienia poprawek proszę kontaktować się
z organizatorem pod adresem @tlen.pl lub telefonicznie.
Jeśli otrzymamy stosowne polecenie od organizatora
plakat zostanie poprawiony i przesłany do niego w ciągu 12 h

Nasza agencja reklamowa nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczone
na plakatach gdyż one są wykonane zgonie z wytycznymi klienta i to on jest
zobowiązany do posiadania praw materiałów publikowanych

Pozdrawiam

W związku z tym mam pytanie, czy pomimo to że firma drukująca plakat została poinformowana że logo umieszczone jest nielegalnie nadal może drukować plakaty z moim logoa jeśli nie jaki przepis prawny to reguluje obym mógł im go wskazać
Z góry dziękuje za odpowiedż

Witam,

wygląda na to, że sprawa ta ma dwa oblicza: autorstwo plakatu oraz jego rozpowszechnianie.

#1. Autorstwo plakatu. W tym momencie, agencja reklamowa, jako autor nowego dzieła (utworu) powinna wykorzystywać obce utwory wyłącznie posiadając odpowiednie zgody osób posiadających majątkowe prawa autorskie do tych utworów. Chyba, że utwory te wykorzystywane są na prawie do cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. A więc, tworząc plakat, agencja korzystając z materiałów powierzonych przez zamawiającego, powinna się była upewnić, że zamawiający posiadał odpowiednie licencje (pozwolenia) na ich użycie.

Wykorzystując te utwory bez pozwoleń naruszyłaby więc Art.17. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 (dalej zwana upaipp), który mówi, że wyłączne prawo do decydowania o wykorzystaniu swojego posiada autor dzieła (lub osoba, na którą przeniesione zostały przez autora majątkowe prawa autorskie) - zaś kwestia sposobu pozyskania utworu jest tu wtórna i mniej istotna.

#2. Organizator zaś dokonuje rozpowszechnienia logo bez wymaganego zezwolenia - również naruszenie Art.17. upaipp.

Pozostaje kwestia, czy posiada Pan majątkowe prawa autorskie do logo?

Dziękuje pięknie za odpowiedz!!!
proszę jeśli można o wyjaśnienie kwesti majątkowych praw autorskich.Logo sam stworzyłem i jestem jego autorem.
Jeszcze raz serdecznie dziękuje!

w mojej ocenie idealna sytuacja, po co ty w ogole piszesz do tych ludzi, niech wykorzystaja logo, pozniej zwroc sie do nich o zaplate za wykorzystanie i tyle.

Dziękuje za pomoc!!!
Pozdrawiam wszystkich którzy pomagają takim jak ja!!!

Powrót