logo na samochodzie

• Autor wątku Autor wątku admiralT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

admiralT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

prowadzę firme transportową, która współpracując na stałe z innymi przewoźnikami okleiła ich auta swoim logo. Niestety jeden z nich po kilku latach zrezygnował ze współpracy i świadczy usługi na rzecz innej firmy jeżdżąc z logo mojej firmy. Współpracy nie regulowały żadne umowy pisemne, oklejenie logo było na mój koszt.
W jaki sposób skutecznie wyegzekwować zdjęcie logo mojej firmy od tego przewoźnika?

Witam,

#1. jeśli logo pańskiej firmy jest zarejestrowanym znakiem towarowym, to należy wystąpić do przewoźnika o zaprzestanie nieuprawnionego używania tego logo na podstawie ustawy prawo własności przemysłowej,

#2. jeśli posiada Pan majątkowe prawa autorskie do logo pańskiej firmy (czyli jest Pan autorem tego logo lub zakupił Pan wykonanie logo z przeniesieniem majątkowych praw autorskich) to może Pan wystąpić o zaniechanie nieuprawnionego wykorzystywania tego logo na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych,

#3. Takie wykorzystywanie logo pańskiej firmy można byłoby potraktować również jako czyn nieuczciwej konkurencji (ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji) w zakresie wprowadzania klientów w błąd co do tożsamości firmy.

#4. jeśli uważa Pan, że wykorzystywanie tego logo narusza dobra osobiste pańskiej firmy (np. jej dobre imię poprzez skojarzenie z innym przedsiębiorcą) to może Pan wystąpić o zaniechanie używania logo, a w przypadku odmowy wytoczyć sprawę z kc. (Art.23).

Dziękuję. Myślę, że argumentów jest wystarczająco dużo i efekty będą pożądane.

Powrót