Logo partii a nadruk na koszulce

• Autor wątku Autor wątku Arrets
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arrets

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry.
Czy mogę zamówić koszulkę ze zmodyfikowanym logiem partii (jest obramowane oraz przekreślone) na wyłącznie osobisty użytek? (bez rozprowadzania go i czerpania z tego jakichkolwiek korzyści).

Jeśli nie – czy ewentualną odpowiedzialność ponosi producent koszulek czy osoba nosząca (i jak wygląda to w przypadku nieletniego).

Dziękuję.

Arrets napisał:
... Czy mogę zamówić koszulkę ze zmodyfikowanym logiem partii (jest obramowane oraz przekreślone) na wyłącznie osobisty użytek? ...
Możesz.

Uff, serdecznie dziękuję za odpowiedź!
Mogę jeszcze tylko dopytać? Bo nie ukrywam, że nieco się przestraszyłem :) Chodzi mi konkretnie o zamówienie i kupno koszulki na stronie, wykonującej zlecone nadruki. Chcę wgrać sobie logo partii (obramowane czerwonym kółkiem i przekreślone) i ją kupić.
W tym przypadku nie łamię prawa? W sensie płacąc za tę usługę?

Nie chcę być uciążliwy, więc to moje ostatnie pytanie :D
Z góry dziękuję!

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem, płacisz za koszulkę i pracę.

Dziękuję :)
Po prostu naczytałem się (najwidoczniej bez zrozumienia tematu) o prawach do loga i przestraszyłem, że za zlecenie i kupno koszulki z delikatnie zmodyfikowanym logiem partii grożą mi jakieś konsekwencje.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Arrets napisał:
... zmodyfikowanym logiem partii grożą mi jakieś konsekwencje. ...
Gdybyś chciała je rozpowszechniać, sprzedawać, oznaczać towary to jak najbardziej groziłyby.

W takim razie mi ulżyło :) Oczywiście nie chcę ich sprzedawać, a jedynie zamanifestować swoje poglądy. Koszulka została wykonana w jednym egzemplarzu przez pewną stronę i tylko i wyłącznie dla mnie.
Jedyna strona, która czerpie z tego korzyści, to producent koszulki, ale skoro napisał Pan, że zapłata jest za pracę i samą koszulkę, a nie logo owej partii, to w porządku :ok:

Czyli w takiej sytuacji, kiedy kupuję egzemplarz na użytek prywatny, niekomercyjny, nie muszę pytać autora logo o zgodę na jego użytek?

Arrets napisał:
... Czyli w takiej sytuacji, kiedy kupuję egzemplarz na użytek prywatny, niekomercyjny, nie muszę pytać autora logo o zgodę na jego użytek?
Lecz jakakolwiek dalsza sprzedaż tej koszulki już będzie nielegalna. W ramach dozwolonego użytku osobistego wolno korzystać bez zgody uprawnionego.

Dziękuję, w takim razie już nie zamęczam pytania.
Pozdrawiam serdecznie :)

Przepraszam, ale muszę dopytać. Właśnie wszedłem na jedną z podobnych stron realizujących zamówienia ***mod*** i jest tam napisane, że ez zgody posiadacza praw do nich nie można ich drukować (logo).

Już się kompletnie pogubiłem.
Nie chcę mieć absolutnie żadnych problemów, więc może będzie lepiej, jeśli anuluję zamówienie/odeślę koszulkę? :/ Czy wtedy jestem zwolniony z odpowiedzialności?
Chcę w przyszłości wykonywać zawód, który wymaga ode mnie niekaralności i nieco panikuję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dołączam się do pytania.
Czy noszenie logo na koszulce to użytek prywatny? I zamówienie oraz kupno go nie podlega konsekwencjom ze strony kupującego?

@Arrets, myślę (choć mogę się mylić), że strona zastrzega sobie niedrukowanie takich logo z obawy, że ktoś mógłby takie koszulki później sprzedawać i rozpowszechniać, co często się zdarza (ludzie często kupują masowo koszulki np. dla firm etc.).
Jeśli chodzi o użytek stricte prywatny to jest ok.

***nie na temat. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Właśnie też się zastanawiam. Na stronie tego sklepu zapis o wrzucaniu grafik, do których mamy prawa autorskie, znalazłem tylko w przypadku partnerstwa, czyli prowadzenia sklepu. Przy zwykłym regulaminie i generatorze koszulek nie ma takiej informacji :rolleyes:

Za to na innych stronach jest (mam nadzieję, że to właśnie przez to, co napisałaś).
Mam nadzieję, że ,,w razie czego" nie poniosę konsekwencji.

Napotkałem właśnie przepis mówiący o użytku prywatnym i było zastrzeżenie, że nie można czerpać z obiektu żadnych korzyści, ogólnie niekomercyjnie etc., ale czy w takim przypadku twórca, któremu zapłaciłem za wykonanie, tego nie zrobił?
Eh, mogłem darować sobie jakiekolwiek koszulki, bo teraz zaczynam panikować :/

To, co sobie wypisują właściciele sklepów prawnie znaczenia nie ma. A jest jak napisał @LeszsekS.

Arrets napisał:
... Eh, mogłem darować sobie jakiekolwiek koszulki, bo teraz zaczynam panikować :/
Odpowiedź otrzymałeś w poście #8. To jest korzystanie w ramach dozwolonego użytku osobistego.

PS.
Nie zajmujemy się komentowaniem wypocin sieciowych.

Powrót