Logo podobne do konkurencji

• Autor wątku Autor wątku megami1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

megami1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
Mam spory problem a mianowicie zleciłam grafikom zaprojektowanie logo. Po wyborze najlepszej opcji zaczęłam przygotowania do produkcji asortymentu z tym logiem. Zaznaczę że przed rozpoczęciem jakikolwiek działań zrobiłam bardzo dokładne rozeznanie wśród konkurencji i w dalszym ciągu ja monitoruję. W tamtym tygodniu przeglądając zagraniczną stronę na której promują sie firmy z naszej branży zobaczyłam podobny sygnet ( firma dzień wcześniej wrzuciła na str swoją reklamę). Zaczęłam drążyć temat i okazało się że jest to nasza rodzima firma, która zajmuje sie sprzedażą tego samego asortymentu co my zamierzamy. Przez wiele miesięcy przeszukując internet nie natknęłam sie na tą firmę, graficy również nie mimo iż działa już jakiś czas. Możliwe że do tej pory nie inwestowali w reklamę i tym byli bardzo mało widoczni. Jednakże jak widze to się zmieniło bo produkty firmy w ostatnim czasie zostały wrzucone już na kilka powiązanych z branżą stron.
O ile całe logo sie różni, o tyle sam sygnet (który niestety będę mieć samodzielnie bez logotypu na 60 % produktach) jest ogromnie zbliżony. Przyznam szczerze że nie wiemy co teraz z tym zrobić. Nie chcielibyśmy być oskarżeni o może nie tyle co plagiat ale kopiowanie czegokolwiek. Ponadto nie chcemy aby nasza firma była w jakiś sposób kojarzona z konkurencją i jej produktami.
Z drugiej strony nasz sygnet dopasowany jest idealnie do założeń firmy a przede wszystkim do produktów. Dodam że całe nasze logo ma inny kolor a sam sygnet ma wpisane w kwadrat koło: u konkurencji jest 1/4 koła narysowane, u na to koło jest całe. Ponadto u konkurencji wszędzie sygnet występuje wraz z podpisem (nazwa firmy), u nas w zależności od produktu.
Czy myślą Państwo że konkurencja może w takim wypadku oskarżyć nas o kopiowanie i zrobić już na początku czarny PR.? Co w takim wypadku zrobić? Czy zrezygnować z logo gdy już idzie produkcja prototypowa całego asortymentu? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

megami1982 napisał:
... jest ogromnie zbliżony. ...
Być może pochodzi z clipartów programu graficznego wtedy może być dowolnie wykorzystywana przez legalnych posiadaczy tego programu.

Powrót