logo, zastrzeganie praw, znak firmowy

• Autor wątku Autor wątku infrawizjer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

infrawizjer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie ,sprowadza mnie na forum pewien problem , otóż zostało mi zlecone stworzenie loga firmowego .Jestem freelancerem początkującym nie posiadam jeszcze zarejestrowanej firmy , chciałbym wiedzieć w jaki sposób mogę zastrzec prawa autorskie stworzonego przeze mnie loga , nie chce paść ofiarą oszustwa czy wyzysku chciałbym wiedzieć jak mogę się zabezpieczyć . z góry dziękuje za pomoc

RE: logo zastrzeganie praw ,znak firmowy

Witaj, było to już wielokrotnie omawiane - użyj opcji 'Szukaj'... Są też szybkie linki na dole strony, pod postami... A w skrócie:

#1. wszystkie prawa autorskie do stworzonego przez siebie dzieła nabywasz z mocy ustawy - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Nigdzie się ich nie rejestruje.

#2. Zarchiwizuj sobie etapy pracy nad dziełem, w razie konfliktów posłużą za najlepszy dowód twojego autorstwa.

#3. najważniejsze - podpisz pisemną umowę o dzieło o wykonanie takiego logo. Zawrzyj w umowie jak najwięcej szczegółów i jednoznacznie określ dzieło (logo) oraz sposób płatności wynagrodzenia. Jeśli obawiasz się wiarygodności kontrahenta, możesz zawrzeć w umowie klauzulę warunkową o tym, że prawo własności do egzemplarza wykonanego utworu (logo) oraz przejście majątkowych praw autorskich do logo na zamawiającego będzie skuteczne po zapłacie całości wynagrodzenia. I NAJWAŻNIEJSZE - umowę podpisuje się przed rozpoczęciem prac nad projektem, a nie po oddaniu dzieła...

#4. Pamiętaj, iż mimo że jest to umowa o dzieło, a ty jesteś osobą fizyczną, istnieje możliwość wystawienia faktury VAT w takim przypadku - co czasami bywa ważne dla zamawiającego.

dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź , jeśli nie sprawie kłopotu mam jeszcze dwa pytania . Pierwsze dotyczy dalej loga, jest to logo firmy odzieżowej, czy jest możliwość podpisania takiej umowy by za każdorazowe użycie go przynosiło mi dochody ?

a drugie pytanie tyczy się czcionek w programach graficznych standardowych , czy jeśli mam zakupiona oryginalną wersje programu to korzystanie z czcionek standardowych w nim zawartych do celów komercyjnych nie podlega odpowiedzialności karnej? . Z góry dziękuje za odpowiedź serdecznie pozdrawiam

infrawizjer napisał:
jest to logo firmy odzieżowej, czy jest możliwość podpisania takiej umowy by za każdorazowe użycie go przynosiło mi dochody?
No cóż, warunki umowy ustalane są w negocjacjach pomiędzy stronami, tak więc i sposób realizacji wynagrodzenia może być dowolny, na jaki zgodzą się obie strony. Musisz negocjować.
czy jeśli mam zakupiona oryginalną wersje programu to korzystanie z czcionek standardowych w nim zawartych do celów komercyjnych nie podlega odpowiedzialności karnej?
O wszystkim decyduje licencja programu. Jeśli czcionki są wbudowane w program (stanowią jego część) i w licencji nie ma jakichś szczególnych warunków odnośnie wykorzystania samych czcionek, to wykorzystywać je można tak jak i cały program, w zakresie, w jakim umożliwia to licencja.

Powrót