Logo zespołu na koszulce a prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku k4m1lek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k4m1lek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam forumowiczów.

Sprawa wygląda następująco - jestem fanem zespołu Rise Against, chciałem sobie kupić jakiś T-Shirt związany z tematyką zespołu, jednak wybór takich gadżetów w Polsce jest żałośnie ubogi, a kupowanie ich za granicą i ściąganie do Polski mija sie z celem. W związku z powyższym, chciałem skorzystać z usług firm internetowych oferujących nadruki na koszulkach. Problem pojawił się, kiedy przy projektowaniu owej wymarzonej koszulki na jednej ze stron chciałem załadować logo zespołu - otrzymałem następującą wiadomość:
"Aby móc załadować wzór musisz mieć do niego pełne prawa. Zapisując wzór na serwerze oświadczasz, że:
1. Masz pełne prawo do korzystania ze wzoru w celach komercyjnych.
2. Jeśli naruszysz prawo, to wszystkie roszczenia poszkodowanego [nazwa firmy] skieruje na ciebie.
3. Jesteś świadomy że nielegalne wykorzystywanie chronionych wzorów może być karane wysokimi karami pieniężnymi"

Stąd też moje pytanie - Czy ściągając z wyszukiwarki grafiki google wzór dostępny dla milionów użytkowników internetu i umieszcze go na koszulce, którą chce stworzyć tylko i wyłącznie w celach prywatnych i dla siebie, to złamie prawo?

Kup papier do naprasowywania, wydrukuj i naprasuj sobie to, co chcesz na koszulkę sam.

Powrót