logo :(

• Autor wątku Autor wątku szczepek32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczepek32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam taki problem współpracowałem z jedną osobą podczas tworzenia znaku graficznego( jestem autorem) , stworzyłem propozycje, wybrał jedną opcje naniosłem poprawki i koniec. Osoba ta używa teraz mój projekt na swojej www bez licencji nie wystawiłem ani warunków ani nie dostałem żadnego wynagrodzenia, dodatkowo ta osoba bez mojej wiedzy zmodyfikowała logo. Pytanie moje jak załatwić taką sprawę i jak udowodnić że używa logo bez licencji bez zgodny.

Witam,
Witam mam taki problem współpracowałem z jedną osobą podczas tworzenia znaku graficznego( jestem autorem) , stworzyłem propozycje,
to jest Pan w końcu autorem czy współautorem tego logo, bo nie wynika mi to jednoznacznie z Pana postu.

jestem autorem, tworzyłem logo a konkretniej logotyp

1. musi być Pan w stanie udowodnić, że logo jest w całości pańskiego autorstwa. Nie chodzi tu o pomysł, czy ewentualne uwagi / poprawki, a o formę graficzną / plastyczną utworu.

2. problemem jest brak umowy pisemnej o wykonanie dzieła, choć w rzeczywistości jakaś (w domyśle o dzieło) umowa została zawarta, tyle, że w sposób ustny. Kwestią podstawową byłoby więc udowodnienie, że dzieło zostało ostatecznie przekazane drugiej stronie w formie ostatecznej, po uwzględnieniu wszystkich uwag.

3. zakładając, ze egzemplarz pańskiego dzieła został ostatecznie przekazany zamawiającemu, pozostaje kwestia umowy (licencji) na wykorzystywanie tego egzemplarza przez zamawiającego. Brak dokumentu w formie pisanej oznacza, że nie wystąpiło przeniesienie majątkowych praw autorskich na zamawiającego, ani, że udzielona została zamawiającemu wyłączna licencja na wykorzystanie dzieła. Teraz wszystko zależy od prowadzonych rozmów pomiędzy Panem z zamawiającym. Przy braku innych zastrzeżeń (ustnych lub pisemnych) zamawiający otrzymując logo od Pana otrzymałby też licencję (udzieloną ustnie) na jego używanie na stronie www.

4. rozpowszechnianie zmian dokonanych w opracowanym przez Pana logo przez jego użytkownika możliwe jest jedynie po uzyskaniu zgody od autora logo - czyli Pana - Art.2 upaipp. Jest to uprawnienie niezależne od postanowień licencyjnych.

5. również powinien Pan wyrazić zgodę na rozpowszechnianie pańskiego utworu bez jego podpisu - Art. 16. upaipp

Odpowiedzialność za naruszanie osobistych i majątkowych praw autorskich znajdzie Pan w upaipp:
# Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
# Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

Witam potrafię udowodnić posiadam pliki źródłowe, druga strona nie ma żadnych. Pytanie jak teraz załatwić taką sprawę, boje się że osoba jak się dowie i ściganie ze strony, a print screen nie będzie dowodem. Jakie dowody muszę mieć i jak w sądzie to załatwić. bardzo dziękuje za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
chyba w takiej sytuacji najlepiej udać się do prawnika, bo nie wygląda, aby sprawa była prosta, o ile nie udałoby się porozumieć polubownie.

Zabezpieczyć profesjonalnie dowody - czyli zrobić printscreeny z poświadczeniem u notariusza, adwokata lub na policji.

Powrót