Logo

• Autor wątku Autor wątku Olka07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olka07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie. Mam dwa pytania odnośnie firmowego logo. Pierwsze: jakie warunki muszę spełniać by posiadać logo do swojej strony nie posiadając działalności gospodarczej?
Drugie: Posiadam pełną wersję profesjonalnego, graficznego programu z licencją, czy mogę wykorzystać go do celów komercyjnych (tworzenie i sprzedaż) i jak wygląda kwestia praw autorskich , które ew. dołączałabym przy sprzedaży?
Ola

Olka07 napisał:
Pierwsze: jakie warunki muszę spełniać by posiadać logo do swojej strony nie posiadając działalności gospodarczej?
Musisz wymyślić/opracować logo lub zlecić to komuś.
Działalność gospodarcza nie jest wymagana do posiadania strony www, chyba, że jej prowadzenie łączy się ze zorganizowaną działalnością komercyjną.

Olka07 napisał:
Drugie: Posiadam pełną wersję profesjonalnego, graficznego programu z licencją, czy mogę wykorzystać go do celów komercyjnych (tworzenie i sprzedaż) i jak wygląda kwestia praw autorskich , które ew. dołączałabym przy sprzedaży?
Ola
Tak - o ile zezwala na to licencja.
Prawami autorskimi do swoich dzieł dysponujesz Ty - prawa majątkowe możesz przekazywać podczas sprzedaży utworów.

Co powinna zawierać treść prawa autorskiego, czy są związane z tym przepisy prawne?

Olka07 napisał:
Co powinna zawierać treść prawa autorskiego, czy są związane z tym przepisy prawne?
ogólnie, jedne z istotniejszych zagadnień:

#1. przy przekazaniu swojego dzieła można przenieść na kontrahenta wszystkie / wybrane majątkowe prawa autorskie albo udzielić kontrahentowi licencji wyłacznej / niewyłącznej na wykorzystanie dzieła.

#2. udzielić, lub nie, prawa do realizacji prawa zależnego dla kontrahenta - czyli zezwolić na rozpowszechnianie opracowań dzieła dokonanych przez kontrahenta

#3. wyrazić ewentualną zgodę na rozpowszechnianie dzieła bez podpisu autora.

lektura obowiązkowa: ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
lektura uzupełniająca: posty w tematach: przeniesienia (majątkowych) praw autorskich oraz umów licencyjnych.

Jeśli jestem osobą fizyczną, mogę posiadać prawa autorskie? Jak wygląda kwestia przeniesienia praw autorskich a podatku?

Olka07 napisał:
Jeśli jestem osobą fizyczną, mogę posiadać prawa autorskie? Jak wygląda kwestia przeniesienia praw autorskich a podatku?
Oczywiście, dwa przypadki:

#1. jest Pani autorką utworu, a więc prawa autorskie (osobiste, majątkowe i do zezwalania na wykonywanie prawa zależnego do utworu) nabywa Pani w momencie ustalenia (stworzenia) swojego utworu (np. grafiki),

#2. nie jest Pani autorką dzieła - wtedy majątkowe prawa autorskie mogą zostać przeniesione na Panią przez autora dzieła.
Jak wygląda kwestia przeniesienia praw autorskich a podatku?
Przeniesienie praw autorskich (za wynagrodzeniem) to czynność cywilno-prawna, od której należy odprowadzić podatek (przekazujący). Zwykle przeniesienie włączane jest do ogólnego wynagrodzenia za wykonanie dzieła - np. umowy o dzieło. Więcej informacji o podatkach zapewne uzyska Pani w dziale podatkowym forum.

Powrót