logo

• Autor wątku Autor wątku tralal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tralal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pomoże ktoś?

Jestem przedsiębiorcą, który na swoim produkcie drukuje obrazek (znak graficzny) identyfikujący ten produkt i nagle na allegro widzę, że przedsiębiorca z drugiego końca Polski, jakby nie patrzeć konkurent, na aukcjach wykorzystuje mój obrazek i drukuje go na swoich produktach. Czy narusza on moje prawa autorskie do utworu? Czy można mówić, że jest to utwór? (Obrazek został zamówiony u miejscowego "artysty", który wykonał go w corelu,paincie czy innym photoshopie, prawdopodobnie wykorzystujac gotowe szablony). Czy może to bezprawne użycie mojego logo jest czynem nieuczciwej konkurencji i podlega reżimowi ust. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, a nie prawu autorskiemu?
Czy przysluguje jakies odszkodowanie a jesli tak to na jakiej podstawie?
z gory dzieki za pomoc =)

Witam,

1. logo najprawdopodobniej jest utworem (jak prawie każda grafika) w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - więcej http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html. Jeśli zamówił Pan to logo u "artysty" bez przeniesienia majątkowych praw autorskich do tego logo, to posiadaczem takich praw pozostał autor logo - Pan nie ma w takim przypadku żadnych praw autorskich. W takim przypadku autor logo miał więc prawo do ponownej sprzedaży tej grafiki. Czy sprzedał zaś to logo temu drugiemu przedsiębiorcy (być może razem z autorskimi prawami majątkowymi), czy też producent ten pobrał samodzielnie z netu tą grafikę - tego nie wiemy?

2. Jeśli używał Pan tego logo jako pierwszy to rzeczywiście użycie go przez inną osobę mogłoby stanowić czyn zabroniony w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - Art.5. Odpowiedzialność Rozdział 3 Odpowiedzialność cywilna Art. 18. do 22.

Powrót