logotyp - współtwórca ?

• Autor wątku Autor wątku stefan666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefan666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich forumowiczów.

Piszę, ponieważ mam problem z prawem autorskim.

Otóż moja filia w Warszawie zleciła agencji reklamowej stworzenie logotypu firmy. Nie podpisaliśmy żadnej umowy. Po kilku próbach, kiedy nie byłem zadowolony z wyników pracy agencji poprosiłem znajomego, aby podesłał mi kilka pomysłów. Pomysły te przesłałem do agencji aby ta wzorowała się na moich wskazówkach. Pomysłem była kompletna, gotowa czcionka oraz zaprojektowane logo przy użyciu liter tej czcionki. Agencja dodała od siebie tylko jedną literę. Ponieważ nie byłem zadowolny z podejścia do klienta tejże agencji, zerwałem z nimi współpracę polecając innej agencji zaprojektowanie mojego logo. Wysłałem też swój projekt przy użyciu wyżej wspomnianych moich czcionek. Druga agencja zaprojektowała logo inne niż to, które zaproponowałą agencja nr 1 [ta z którą zerwałem współpracę].
Po kilku miesiącach agencja nr 1 chce założyć mi sprawę w sądzie lub żąda wynagrodzenia za swoją pracę [tj. zaprojektowanie logo].
I teraz pytania:

1. Czy ja ponieważ wysłałem kompletny zestaw czcionek i projekt logo, a agencja dodała tylko jedną literę mogę się uważać za współtwórcę logo? Jeśli tak, to czy agencja nr 1 mogła zgłosić do urzędu to logo którego jestem współtwórcą BEZ MOJEJ ZGODY ?
2. Czy agencja może ode mnie żądać wynagrodzenia, skoro żadna umowa nie została spisana i logo, które wykorzystuję jest inne od tego, które jest jej dziełem ?
3. Czy agencja może bez mojej zgody korzystać z materiałów, które ja nadesłałem na poczet tworzenia mojego logotypu?

Jak zapatrywać się na tą sprawę?

Czekam na opinie, za które z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Stefan Batorski

Nie, ja myślę że twórcą jest Pana znajomy ;) A na serio, to oczywiścia agencja mogła zgłosić do urzędu patentowego jako znak towarowy, ale po co by to robiła? To kosztuje i żadnej nie ma z tego korzyści jeśli się znaku nie używa. Jeśli Pan przekazał agencji 2 pomysły bez modyfikacji poczynionych przez agencję 1, to nie mają podstaw roszczeń. Trzeba jednak pamiętać o udowodnieniu potem swojego autorstwa.

Najlepiej wysłać im pismo i trochę ściemnić (nie ładnie tak), że Pan jest autorem logo i zgłosi Pan na policję podejrzenie popełnienia przez nich przestępstwa z art. 115 ustawy o prawie autorskim ;)

3. Nie może.

Powrót