Lojalka

• Autor wątku Autor wątku ksadrian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksadrian

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Zwalniam się z pracy za porozumieniem stron. Podpisałem lojalkę, że moja nowa praca nie będzie taka sama jak poprzednia, w sensie żebym nie pracował u konkurencyjnej firmie.
Firma z której pracowałem zajmowała się handlem wyrobami hutniczymi, metalami wychodzącymi z huty, itp.
Zaś nowa firma- miejsce pracy to handel gotowymi produktami np. śruby itp.
Sprawdzalem PKD firm są różne i inne.
Stary pracodawca, po rzekomej opinii prawników, straszy mnie i zabrania zatrudnienie w nowej firmie.
Co robic? Jak to jest w tej kwestii? Co jest ważne i czym sugeruje się Sąd w rozstrzygnięciu sprawy? Co stanowi o różnicy firm, czy jest to PKD czy zapis KRS?
Proszę o informację i odpowiedź.

ksadrian napisał:
...i czym sugeruje się Sąd w rozstrzygnięciu sprawy? Co stanowi o różnicy firm, czy jest to PKD czy zapis KRS?
..
wpisy do PKD i KRS przy zakazie konkurencji dla Sądów mają drugorzędne znaczenie.
Podstawa: czy realna działalność konkurencyjna jest tożsama, czy nie.
To czasami bardzo trudno wyodrębnić.

ksadrian napisał:
Zwalniam się z pracy za porozumieniem stron. Podpisałem lojalkę, że moja nowa praca nie będzie taka sama jak poprzednia, w sensie żebym nie pracował u konkurencyjnej firmie.
Firma z której pracowałem zajmowała się handlem wyrobami hutniczymi, metalami wychodzącymi z huty, itp.
Zaś nowa firma- miejsce pracy to handel gotowymi produktami np. śruby itp.
Sprawdzalem PKD firm są różne i inne.
Stary pracodawca, po rzekomej opinii prawników, straszy mnie i zabrania zatrudnienie w nowej firmie.
Otrzymujesz odszkodowanie? W jakiej wysokości?

Powrót