lokal tymczasowy ?

• Autor wątku Autor wątku magdalena_gk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena_gk

Użytkownik
Odpowiedzi
74
witam,
czy lokalem tymczasowym może być domek na działce ogrodniczej?
Z tych przepisów nie wynika, ani że tak, ani że nie.
Czy mam im wynająć pokój? Im to znaczy moim "dzikunom". Komornik ma ich wywalać po 31 marca, ale już mi zapowiedział, że do lkoalu socjalnego to jest kolejka więc mam sie rzoglądać za pomieszczeniem tymczasowym.
Kiedy zawiadamia się sąd rodzinny o eksmisji: Jak się eksmituje dzieci wraz z rodzicami to też? O co z tym chodzi?

Lokal tymczasowy ma:

• nadawać się do zamieszkania;

• zapewniać co najmniej 5 m kw. na jedną osobę;

• znajdować się w tej samej miejscowości lub pobliskiej.

Od tych wymagań można jednak odstąpić za zgodą osoby przekwaterowanej.
Dodatkowo przepisy wykonawcze do ustawy precyzują, że tymczasowe pomieszczenie nie może być zawilgocone, musi mieć okna, wodę oraz toaletę (urządzenia te mogą się jednak znajdować poza budynkiem), a także prąd. Lokal musi również mieć "możliwość" ogrzewania (np. poprzez podłączenie grzejnika elektrycznego) oraz gotowania posiłków.

źródło: http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1 ... as=2&ias=4

dziękuję, ja to wszystko wiem, ale czy nie uważacie że przepisy są zbyt ogólne?

I tu się muszę nie zgodzić, bo dzwoniłam dziś do Komornika i do Urzędu Miasta i nikt nie był w stanie odpowiedzieć co się nadaje a co nie na lokal tymczasowy. Stwierdzenie, że przepisy są zbyt ogólne padło od osób zajmujących się tym w praktyce. Prawo ma ułatwiać życie, a nie je komplikować...

Zbyt ogólne i zbyt kazuistyczne brzmienie przepisów prowadzi zawsze do komplikacji. Potrzeba wersji optymalnej :!: I wierzę, że o taką wersję Pani chodzi.

Lokal tymczasowy jest bardzo enigmatycznie oznaczony. Właściwie najważniejsze jest rozumienie tego terminu przez Sąd (a właściwie sędziego w tej konkretnej sprawie). Były wpisy na forum, że Sąd uznał za pomieszczenie tymczasowe wynajęte (na miesiąc - chyba, bo nie pamiętam) mieszkanie w hotelu robotniczym.
Jest spec-ustawa (o ochronie lokatorów), ale bardzo ogólnikowa i bez konkretnych definicji i rozstrzygnięć (najem okazjonalny, pomieszczenie tymczasowe, godziwy zysk, .... mnóstwo innych).

Powrót