Lokata a wniosek o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku niezabitowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niezabitowski

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam
Przedmiotem spadku jest lokata do której nikt nie ma pełnomocnictwa.
Jakie dokumenty mam zamieścić we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku i jak to "ująć"?
pozdrawiam

Według przepisów prawa bankowego w przypadku śmierci posiadacza terminowej lokaty oszczędnościowej (nie dotyczy to jednak tzw. "rachunków wspólnych"), bank jest obowiązany wypłacić z tych rachunków kwotę wydatkowaną na koszty pogrzebu posiadacza rachunku osobie, która przedstawiła rachunki stwierdzające wysokość poniesionych przez nią kosztów. Wypłata następuje w wysokości nieprzekraczającej kosztów urządzenia pogrzebu zgodnie ze zwyczajami przyjętymi w danym środowisku.

Lokata wchodzi w skład spadku na ogólnych zasadach. Należy wskazać , że zmarły w tym i w tym banku posiadał lokatę i ewentualnie jeśli posiadacie Państwo dokumenty uprawdopodobniające ten fakt, to należy je załączyć do wniosku o stwierdzenia nabycia spadku.

Podjęcie środków na niej zdeponowanych nastąpi dopiero po przedłożeniu w banku stwierdzenia nabycia spadku przez spadkobiercę. Chyba , że spadkodawca upoważnił bank do wypłaty lokaty wskazanej osobie na wypadek śmierci- co jak rozumiem w niniejszej sprawie nie miało miejsca.
--
dementii

Ostatnia edycja:
dzięki za szybką odpowiedź
dementii napisał:
ewentualnie jeśli posiadacie Państwo dokumenty uprawdopodobniające ten fakt, to należy je załączyć do wniosku o stwierdzenia nabycia spadku.
dementii

1.Tym dokumentem może być wyciąg przychodzący co pół roku?
2. Ponieważ spadkobiercami są też małoletnie dzieci to czy prawdą jest, ze muszę wnieść sprawę do Sądu rodzinnego o .... - nie mam pomysłu jak to sformułować czy Sąd "spadkowy" zrobi to sam??
Pozdrawiam

1.jak najbardziej może być wyciąg bankowy.
2. jeśli elementem spadku będzie przysporzenie na rzecz dziecka - to wystarczającym będzie reprezentowanie dziecka przez przedstawiciela ustawowego np. jednego z rodziców. Dopiero jeśli spadek zawierałby długi które obciążają spadek - to zgodę na jego przyjęcie lub odrzucenie powinien wyrazić sąd opiekuńczy.

Najbezpieczniej będzie jednak przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka, wówczas Sąd sporządzi spis inwentarza i będzie wiadomo - czy masa spadkowa zawiera długi oraz czy zostanie "coś "do podziału.

Proponowałbym jednak udanie się do prawnika , aby prawidłowo sformułować taki wniosek. Nie znam też relacji jakie są pomiędzy spadkodawcą a spadkobiercami i ich przedstawicielami ustawowymi więc w tym zakresie ciężko coś więcej powiedzieć nt. ewentualnych dalszych ograniczeń w tym zakresie.
--
dementii

Ostatnia edycja:
To chyba ostatni zestaw pytań
dementii napisał:
reprezentowanie dziecka przez przedstawiciela ustawowego np. jednego z rodziców. Dopiero jeśli spadek zawierałby długi które obciążają spadek - to zgodę na jego przyjęcie lub odrzucenie powinien wyrazić sąd opiekuńczy.
dementii

Długów nie ma na pewno, bo przez prawie 6 lat ktoś by się odezwał.
To reprezentowanie to w banku?
Spadkodawca - mój ojciec
Spadkobiercy - Ja, nieletni brat i nasza matka, żona zmarłego
Pozdrawiam

Nie, reprezentowanie dziecka w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku przed Sądem. Przed bankiem dziecko Pan reprezentuje jako jego przedstawiciel ustawowy. Jedyne zróżnicowanie polega na zakresie czynności które może dokonać lub nie dziecko samodzielnie, w zależności czy ma ukończone 13 lat czy nie.

Skoro jest Pan pewny , że spadek nie zawiera długów to można przyjąć spadek w imieniu dziecka jako przedstawiciel ustawowy wprost. Choć jak mówiłem z ostrożności proponowałbym przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza- skutek ten sam, jedynie trochę wydłuży postępowanie.
--
dementii

Powrót