Lombard - Okradziony - Duża ilość złota

• Autor wątku Autor wątku adder28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adder28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Pytanie lakoniczne. Miałem zastawione w lombardzie pewną ilość złota. Złoto dekoracyjne ( biżuteria itp ) . Lombard okradli i całe złoto przepadło.
Właściciel powiedział że wyrówna gramaturą to co zostało skradzione.
Jednak wartość rynkowa tego towaru jest znacznie wyższa niż jak by to przeliczyć na same gramy. Ja zapłaciłem za gotowy wyrób a nie za złom.
Co mam robić. Może ktoś pomoże.

Dodatkowo nie zostałem poinformowany o skradzeniu mojej własności. Dowiedziałem się dopiero kilka dni po całej akcji jak chciałem wykupić swoją własność.

Taka biżuteria to też jest w zasadzie złom bo jeśli ktoś to kupi to głównie dla surowca. Nawet u jubilera byłoby to skupione jako złom. Chcą oddać w gramaturze - to chyba najlepsze wyjście.

Tylko wyrób jubilerski kosztuję np 500zł a w skupie jako złom 200.
Nie płaciłem 200 tylko 500. Więc oto jest pytanie.

Ale wyrób o ile nie jest dziełem sztuki czy zabytkiem to przy odsprzedaży jest traktowany jako złom i płaci się za gramaturę a nie walory artystyczne. Tak to z grubsza działa. A lombard wyceniał przy zastawie walory artystyczne czy gramaturę?

Ale co ma do rzeczy jak lomard to wycenia? Od kiedy to wartość skradzionej rzeczy wycenia się przez pryzmat tego ile kosztowałoby zastawienie jej w lombardzie? Lombard utracił zastawione przedmioty o określonej wartości rynkowej. Nie ma znaczenia za ile lombard by to odkupił. Jak ktoś ukradnie auto z parkingu strzeżonego to osoba odpowiedzialna nie zwraca kosztów parkingu tylko koszt auta.
Lombard powinien mieć ubezpieczenie od kradzieży rzeczy pozostawionych w zastaw. Weź dane ubezpieczyciela i z nim załatwiaj sprawę. A jak nie ma to żądaj zwrotu wartości rzeczy a nie żadnej gramatury, w razie braku możliwości dogadania pozew cywilny.

Dziękuję Owner99 za radę. Zrobiłem tak jak powiedziałeś i dogadałem się z lombardem . Nic nie straciłem.

Powrót