Ludzie, pomóżcie...

• Autor wątku Autor wątku askam92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

askam92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam..
Jakis czas temu wrocilem do Polski na stale. Wczesniej pracowalem na gewerbe i bylem zameldowany w Niemczech. Przed wyjazdem nie wymeldowalem sie i nie zawiesilem dzialalnosci w Niemczech. Czy w przyszlosci moge miec przez to jakies problemy??? Z gory dziekuje za odpowiedzi:)

Jeśli będziesz dalej uiszczał wszystkie opłaty i dopelniał obowiązków formalnych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w Niemczech, to nic ci nie powinno grozić.

Nie placilem ubezbieczenia bo nie bylo mnie stac. Szef powiedzial ze ubezbieczenia na razie jest nie potrzebuje, ze wszystko jest legalne. Polak u ktorego pracowalem nas wykorzystywal. Na poczatku placil 50, 100 euro tygodniowo, z ledwoscia starczalo na zycie. Obiecywal ze bedzie lepiej, ze na poczatku kazdy ma ciezko. Po trzech miesiacach dawal nam 5 euro na godzine. Przed swietam zwolnilem sie, chcialem sie wymeldowac, zawiesic gewerbe i wrocic do Polski. Dzien przed wyjazdem kolega z ktorym mieszkalem okradl mnie. Zostalem bez dokumentow i bez zadnych pieniedzy. Moja gewerbe i zameldowanie lezy u niego w aucie. Oczywiscie zglosilem na policje. Mialem okazje z znajomym wrocic do Polski wiec skorzystalem. Teraz jestem w Polsce i nie mam pojecia co z tym wszystkim zrobic..

Teraz jesli chcialbym wrocic do Duisburga i wszystko pozalatwiac to nie mam gewerby i zameldowania. Poza tym caly czas czekam za dowodem osobistym. Pieniedzy na autobus tez nie mam. Gorzej byc nie moglo..

Powrót