Ludzie pomóżcie !!!

• Autor wątku Autor wątku Svaci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Svaci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowni internauci pomóżcie - czy administracja może nałożyć (na lokatora który posiada mieszkanie własnościowe) obowiązek uzupełnienia brakującej kwoty na koncie funduszu remontowego - już piszę dlaczego - w zeszłym roku przeprowadzono remont pokrycia dachowego kwota około 25000,00 PLN (brutto) ja jestem właścicielem mieszkania od 2005 roku i na koncie funduszu remontowego niemam zbyt dużej kwoty, a dzisiaj dowiedziałem się że będę musiał dopłacić około 900,00 pln nie jest to możliwe aby rozłożyć na raty (tak twierdzą) Czy jest jakieś inne rozwiązanie ? Jeszcze jedno przypomniało mi się - Czy Administracja za dokonane remonty może rozliczać lokatorów kwotami netto, a jeśli nie czy obowiązana jest wystawić dla właścicieli mieszkań faktury za dokonany remont. Proszę o pomoc i Dziękuję :help: . Dla szybszego kontaktu podam maila kubujs@wp.eu[/b]

1. na adresy mailowe nikt tutaj nie odpowiada.
2.to jest wspólnota czy spółdzielnia mieszkaniowa ?

Jest to wspólnota ale mieszkania są wykupuone przez lokatorów w części tylko przez tych których było na to stać.

We wspólnocie jest tak że nikt nie ma swojego konta remontowego.Każdy właściciel wpłaca na fundusz remontowy taką kwotę jaką sami ustalili współwłaściciele na zebraniu wspólnoty.
Stawkę ustala się za metr kw. powierzchni mieszkania.
Na tych zebraniach uchwala się też plan remontów.
Na koniec roku można otrzymać zaświadczenie o wpłatach na f.r. które to z kolei można odliczyć od podatku.

To wszystko rozumiem, ale jeżeli dany lokator nie posiada wystarczającej puli pieniędzy na swoim koncie to czy administracja może nałożyć na niego obowiązek dopłaty drakującej kwoty ?

Jeszcze raz powtarzam we wspólnocie nikt nie ma własnego konta remontowego. Jest jedno konto na które wpłacają wszyscy współwaściciele w wys. uchwalonej na zebraniy wspólnoty.

Wszystko ok ale czy administracja może nałożyć na lokatora obowiązek dopłaty brakującej kwoty :?: :?: :?:

Proszę w spółdzielni zarządać podstawy do tego roszczenia - uchwała, inne zapisy wewnątrzwspólnotowe.

Tylko Pan ma dopłacić czy pozostali współwłsaściciele też.

Niestety tylko ja gdyż mieszkam tam krótko (tylko dwa lata)

Nie ma znaczenia jak długo jest się wlaścicielem. Proszę skorzystać z rady KIKI i udać się do adm. żadajac okazania wszystkich dokumentów dod. tego remontu Jako współwłaściciel ma Pan dostęp do całej dokumentacji wspólnoty i nie mogą Panu odmówić

O wys. oplat decyduja wspołwłaściciele na zebraniu wspólnoty.

A u nas we wspólnocie, którą zarządza spółka miejska jest tak, że jest wyznaczona miesięczna stawka funduszu remontowego na m.kw. ale ci co nie chcą płacić na bieżąco mogą nie płacić ale wtedy przy konkretnym remoncie obciążani są częścią kwoty wedle udziału i tu już nie ma zmiłuj - trzeba płacić. Poza tym co mnie zdziwiło to właśnie działa coś takiego jak własne konta remontowe i tak np. jeśli zbieram od 3 lat i już uzbierało się tam np 4.000, przez ten czas nie było remontu a chcę sprzedać miezkanie to mogę te pieniądze sobie wyciągnąć. I wtedy najgorzej ma ten mój następca jak po wprowadzeniu się za miesiąc będą wymieniać np. kanalizę i on bez grosza na koncie będzie musiał sypnąć grubym szmalem...

To jakiś dziwny sposób administrowania przez miejska spółkę

[lex:3jcymdq7]Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności:
1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację,
2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę,
3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali,
4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości,
5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy.

Art. 15. 1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca.
2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu upominawczym, bez względu na ich wysokość.

[/lex:3jcymdq7]

Powrót