Luka w ubezpieczeniu.

• Autor wątku Autor wątku Losiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Losiu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mam pewne pytania odnosnie ubezpieczenia w Niemczech.
Od sierpnia pracowalem w pewnej firmie na umowie o prace. Ubezpieczony bylem w prywatnej kasie chorych, "Die Techniker". Karte z ubezpieczalni mam do teraz. W grudniu skonczylem prace dla tej firmy. W styczniu mialem zaczac prace w innej firmie, ale przedluzylo sie to i umowe dopiero podpisze w polowie lutego. I tutaj mam obawy, czy jesli te prawie dwa miesiace bylem bez pracy, to czy przy podpisywaniu nowej umowy o prace, bede musial uregulowac jakos te dwa miesiace bez ubezpieczenia, czy nie bedzie z tym problemu? Czy moze w przyszlosci moze byc jakis problem o te dwa miesiace?

Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Będziesz musiał to niestety uregulować, bo jestes tam ciągle ubezpieczony, skoro z Techniker umowy nie rozwiazałeś.

A ktos moze przyblizyc mi taka kwote, czy co do tego musze czekac lub dowiedziec sie bezposrednio u ubezpieczyciela?

Jesli to było normalne ustawowe ubezpieczenie, a nie prywatne, to nie powinno kosztować więcej niż 160 E/miesiac. Otrzymasz pocztą rachunek wiekszy i to dużo, wiec tak czy siak musisz tam pójsc i wyjasnić, skąd ta luka i ze nie pracowałes w tym czasie, więc nie osiągałeś dochodów i zmniejsza Ci na ok. 160 E w zaleznosciod Krankenkasse.

Powrót