Macierzyński a powrót do pracy

• Autor wątku Autor wątku kukiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kukiz

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Dzień dobry
Jestem nauczycielem kontraktowym w trakcie awansu na nauczyciela mianowanego. Mam umowę na czas nieokreślony od 01.09.2014 roku. W maju 2015 roku dostałam pismo:
"Wypowiadam Pani warunki pracy i płacy wynikające z umowy o pracę zawartej w dniu 01.09.2014r. na czas nieokreślony. Zmiana warunków polega na, zmniejszeniu obowiązkowego tygodniowego wymiaru zajęć. Po upływie okresu wypowiedzenia tj. od dnia 01.09.2015r. proponuję następujące nowe warunki umowy o pracę: wymiar czasu pracy 14/18 etatu oraz proporcjonalnie zmniejszone wynagrodzenie. Pozostałe warunki umowy o pracę nie ulegną zmianie."
Zaraz po podpisaniu tego pisma dowiedziałam się, że jestem w ciąży. W sierpniu podpisałam kolejne pismo:
"W związku ze zmianą organizacyjną wynikającą z organizacji roku szkolnego 2015/2016 zmieniam Pani od dnia 01.09.2015r do dnia 31.08.2016r wymiar czasu pracy z 14/18 etatu na 18/18 etatu. Pozostałe warunki umowy o pracę pozostają bez zmian."
Warunki zdrowotne nie pozwoliły mi pracować więc przeszłam na zwolnienie od początku września. 4 stycznia 2016r. urodziłam dziecko. Teraz jest planowanie godzin w szkole na następny rok szkolny. Macierzyński kończy mi się 1 stycznia 2017r. i chcę wrócić do pracy.
Na jaką ilość godzin powinnam zostać przyjęta wracając z macierzyńskiego?
Mam jeszcze inne pytanie, czy mogłabym przejść na urlop wychowawczy do końca czerwca i na jaką ilość godzin zostałabym przyjęta wtedy do pracy od września?
Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź

Powrót