Macierzyński a zwolnienie chorobowe w ciązy

• Autor wątku Autor wątku PatrycjaUK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrycjaUK

Witam,
11 tygodni przed porodem miałam odejsc na macierzyński- złozyłam juz dokumenty i dostałam list od pracodawcy wraz z kwotą jaka bede dostawac. Okazuje się,że ze względu na moj stan zdrowia musze przejsc na zwolnienie chorobowe miesiac wczesniej i dostałam takie zwolnienie na 4 tygodnie. czyli teraz zostalo okolo 15 tyg. do porodu. Rozumiem, ze na chorobowym bede dostawala niestety tylko okolo 88 funtow na tydzien.. Chciałam zapytac czy jesli chodzi o macierzynski to jeszcze raz beda mi przeliczac te kwoty biorac pod uwage to zwolnienie chorobowe???? czy juz zostanie tak jak mi wyliczyli? jesli beda brac pod uwage zwolnienie chorobowe-znacznie zanizy mi to kwote na urlopie macierzynskim niestety :mad:. Bardzo prosze o pomoc jesli ktos ma jakas wiedze na ten temat. Dziękuję

znalazlam taka informacje

"Aby zakwalifikować się do SMP, musisz spełniać różne warunki, w tym zarabiać co najmniej 112 funtów tygodniowo. Otrzymywanie SSP (płacy chorobowej) może więc wpłynąć na wysokość płacy macierzyńskiej albo sprawić, że przestaniesz się do niej kwalifikować. W tej sytuacji możesz wystąpić w Jobcentre Plus o Maternity Allowance.

Z tego powodu nie powinnaś niepotrzebnie brać zwolnienia chorobowego. Jeśli np. twoja praca stała się dla ciebie zbyt męcząca, bo np. musisz stać przed długi czas, może być to uznane za ryzyko dla zdrowia w pracy i uprawniać cię do zawieszenia w pracy z zachowaniem normalnej pensji. Pracodawca ma obowiązek monitorować twoje warunki pracy i ich wpływ na ciążę i wziąć pod uwagę, że wraz z jej rozwojem zmieniają się twoje potrzeby."

Czyli to ze teraz bede na chorobowym moze mnie pozbawic prawa do macierzynskiego w ogole? przeciez kazdy dostaje te 88 funtow na chorobowym, to jest jakis absurd....

Powrót