macierzynski w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kono1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kono1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Jestem w trzecim miesiącu ciąży pracuje w Polsce na umowie polskiej firma w której pracuje 2 lata chce podpisać ze mną rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.A na drugi dzień mam podpisać umowę o prace w niemieckiej fili tej samej firmy.Złe znosze cviaze i nie wiem czy przepracuje jeszcze tydzień może dwa tygodnie a może miesiąc.Wiem ze po podpisaniu tej umowy trace wszystkie dofinansowania czy opiekę społeczna z Polski
Moje pytanie brzmi;
Czy należy mi sie cokolwiek z Niemiec jeśli podpisze ta umowę.Czy zmiana będzie nie kozystna?
Proszę o pomoc

tak, nalezy sie macierzynski(Mutterschaftsgeld ) a potem po urodzeniu Elterngeld i Kindergeld ,na polskiej umowie macierzynski niemiecki i Elterngeld by Ci nie przyslugiwal

Mutterschaftsgeld

6 tygodni przed porodem i 8 po porodzie. W tym czasie można liczyć na 100 proc. ostatniego wynagrodzenia,13€ na dzien placi kasa chorych (trzeba wniosek zlozyc) a reszte doplaca pracodawca ,pozniej Elterngeld 12 miesiecy i kindergeld

A jest określony czas ile muszę przepracować na niemieckiej umowie? Bo jeśli przepracuje tylko tydzień to co wtedy?!

ale dalej bedziesz na zwolnieniu lekarskim to macierzyński otrzymasz normalnie a Elterngeld otrzymuje kazdy 300€/12 miesiecy po urodzeniu, nawet jezeli nigdy w DE nie pracowal ,tyle ze jakbys przepracowala 12 miesiecy to masz wiecej tego Elterngeld

Ostatnia edycja:
witam mam pytanko pracuje w Niemczech a zona mieszka w Polsce i nie pracuje czy po urodzeniu też jej się coś należy w Niemczech?

zasilek rodzinny jak zlozysz wniosek

a czy Elterngeld tez będzie się żonie należał jeśli urodzi w Polsce?? na jakiej zasadzie to działa? i czy kindergeld będę mógł ja odbierać? z góry dziękuje

Elterngeld tylko na dzieci i matke zamieszkala na terenie Niemiec

Witam

Mam pytanie jestem na polskiej umowie u pracę i polskim ubezpieczeniu. Obecnie przebywam za zwolnieniu lekarskim ciążowym. Przenoszę się do Niemiec jako zamieszkanie do partnera i tam też będę chciała urodzić. Czy po urodzeniu dziecka będę się mogła ja jako matka starać o kindergeld ? czy jeszcze jakieś zasiłki mi będą przysługiwać ?

Pozdrawiam
Aga

o kindergeld moze starac sie partner ,tobie niestety nic nie przysluguje dopoki jestes zatrudniona w Polsce,temat wielokrotnie byl juz tutaj omawiany

a Polska pokryje tobie tutaj rachunek za porod? to jest ok 2-3 tysiecy €

Mnie się nie należy nawet jeśli składki mam opłacane w Polsce, pomimo tego że mam ubezpieczenie przeniesione do niemieckiej kasy chorych ?
NFZ poinformował, że pokryje.... a coś innego w tej sprawie wiesz ?

jak przeniesione ubezpieczenie to pokryja ,ale Elterngeld nie przysluguje Ci tu

a jak przeniosłaś to ubezpieczenie juz skoro jeszcze tam mieszkasz ?

Ostatnia edycja:
Elterngeld nie przysługuje, ale czy Kindergeld mnie jako matce ?
"a jak przeniosłaś to ubezpieczenie juz skoro jeszcze tam mieszkasz ?" - tego nie rozumie ?

no chyba najpierw musisz byc zameldowana w Niemczech i potem dopiero przenieść ubezpieczenie z Polski ,a ty piszesz ze juz je przeniosłaś ubezpieczenie a do Niemiec dopiero sie wybierasz

nie wiem jak bedzie z Kindergeld ,trzeba bedzie ustalic panstwo wlasciwe

Jestem zameldowana od stycznia b.r.
A co z tym kindergeld ? skoro ubezpieczenie mam przeniesione to czy mnie jako matce się należy ?

zasilek wyplacany jest w pierwszej kolejności z racji zatrudnienia (w państwie zatrudnienia) w drugiej kolejności z racji zamieszkania dziecka i rodzicow na terenie Niemiec ,zlozysz wnioski to sie dowiesz co Ci odpiszą

poczytaj w Google na ten temat "zbieg uprawnień -zasilek rodzinny w państwach EU"

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L 200 z dnia 7 czerwca 2004r.)
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 987/2009 z dnia 16 września 2009r. dotyczące wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L 284 z dnia 30 października 2009r.)

w pierwszej kolejności prawa udzielane z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek;
w drugiej kolejności prawa udzielane z tytułu otrzymywania emerytury lub renty;
w ostatniej kolejności prawa uzyskiwane na postawie miejsca zamieszkania,
dla świadczeń wypłacanych przez więcej niż jedno Państwo Członkowskie z tego samego tytułu, kolejność pierwszeństwa ustala się poprzez odniesienie do następujących kryteriów dodatkowych:

w przypadku świadczeń uzyskiwanych z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek: miejsce zamieszkania dzieci, pod warunkiem, że taka praca jest wykonywana i, dodatkowo, w odpowiednim przypadku, najwyższa kwota świadczeń przewidzianych przez kolidujące ustawodawstwa. W tym ostatnim przypadku koszt świadczeń dzielony jest według kryteriów określonych w rozporządzeniu wykonawczym;
w przypadku świadczeń uzyskiwanych na podstawie otrzymywania emerytur lub rent: miejsce zamieszkania dzieci, pod warunkiem, że emerytura lub renta jest wypłacana na podstawie jego ustawodawstwa i, dodatkowo, w odpowiednim przypadku, najdłuższy okres ubezpieczenia lub zamieszkania na podstawie kolidujących ustawodawstw;
w przypadku świadczeń uzyskiwanych na podstawie miejsca zamieszkania: miejsce zamieszkania dzieci.
Świadczenia rodzinne w ramach koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego

Ja też mam taką sytuację, mieszkam w de już od sierpnia 2013 roku, jestem na urlopie wychowawczym z Polski jeszcze do końca 2014 roku, ubezpieczenie z tego tytułu mam przeniesione do AOK na siebie i dwoje dzieci, jestem w trakcie załatwiania Kindergeld i jeszcze im muszę dostarczyć Elterngeldbescheidigung od August 2013 (od czasu zameldowania) ale nie wiem właściwie skąd to mam im wziąść jeśli ja żadnych pieniędzy na wychowawczym nie pobieram ani w Polsce ani w Niemczech czy to ma wydać polski MOPS ?? bardzo proszę o odpowiedź :(

Powrót