macierzyński, wychowawczy a zmiana spółki?

• Autor wątku Autor wątku nulcia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nulcia86

Użytkownik
Odpowiedzi
104
witam! mam problem...pracowałam na umowe zlecenie plus zus od 1ego lipca 2008 miałam podpisaną do końca stycznia, 20 stycznia urodziłam, moje pytanie jest takie...9czerwca (wg wyliczeń mojego pracodawcy 26maja:what:)kończy mi sie macierzyński,moja firma zmieniała spólkę a ja żeby otrzymywać macierzyński zostałam w starej i musze w lipcu wrócić do pracy żebym miała podstęplowane ubezpieczenie:what:...a co mam robić od 9czerwca do lipca? i czy po przepracowaniu paru dni w lipcu moge iść na wychowawczy? bardzo proszę o każdą pomoc! u mnie w pracy nie moge sie niczego dowiedzieć a chcę wiedzieć co mi sie należy:rolleyes: dziękuje i pozdrawiam;)

Pracującym na umowę zlecenie nie przysługuje prawo do urlopu wychowawczego.

a w pracy mówilimi że jesli bede chciała iść na wychowawczy to mam napisać pismo ale to byłoprzed tą zmianą spółki no to macierzyński sie należy a wychowawczynie? dziwne to wszystko już nic nie rozumiem...ale dziękuje

Urlop wychowawczy jest przywilejem pracowników (pracownic). Zatrudniony na umowę zlecenie nie ma praw pracowniczych, gdyż jest zleceniobiorcą. (nie ma urlopów, godzin nadliczbowych itp). Obowiązują tu zapisy zawarte w umowie i kodeks cywilny, a nie kodeks pracy.

Dokładnie tak - macierzyński się należy z tytułu podlegania ubezpieczeniu chorobowemu, a wychowawczy to instytucja dostępna tylko dla pracowników.

Urlop macierzyński jest świadczeniem wynikającym z przepisów Kodeksu pracy i osobie zatrudnionej na umowę-zlecenie ten urlop nie przysługuje (podobnie jak nie przysługuje takiej osobie urlop wypoczynkowy, czy wychowawczy).
Natomiast zasiłek macierzyński ----> Serwis ZUS - Zasiłek macierzyński

Powrót