Macierzynskie z Anglii

• Autor wątku Autor wątku asia1990ak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia1990ak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytania dotyczace macierzynskiego z Anglii.
1. Wypracowalam sobie macierzynskie ale w wrocilam na porod i na stale do Polski, szef placil mi macierzynskie przez 4 miesiace poczym dostalam od niego telefon ze zmienili firme i nie przepracowalam w niej ani jednego dnia w zwiazku z tym juz mi sie nie nalezy. Czy to jest zgodne z prawem?
2. Czy naleza mi sie swiadczenia tzn becikowe i 500plus jesli pracowalam w Anglii przez jakis czas i mialam to macierzynskie przez 4 miesiace? Teraz nie mam zadnego dochodu.

ad1) a skąd mamy wiedzieć jakie prawo obowiązuje w Anglii ?
ad2) można mówić o dochodzie utraconym więc jeśli spełnia pani warunki dochodowe to jak najbardziej.

1. nie jest to zgodne z prawem. Pracodawca złamał w tym momencie praw bo to nie on płaci kobiecie macierzyński tylko rząd. Jednak tu może też mieć znaczenie to że wróciła Pani do Pl, to nie wiem czy w tym przypadku nie jest tak że macierzyński z UK kończy się w momencie wyjazdu ale wtedy chyba powinno być wypłacane przez rząd Pl - jednak nie wiem jak sytuacja obecnie wygląda w Polsce jeśli o macierzyński chodzi.
2. tu się nie wypowiem bo nie wiem.

malenka8 napisał:
1. nie jest to zgodne z prawem. Pracodawca złamał w tym momencie praw bo to nie on płaci kobiecie macierzyński tylko rząd. Jednak tu może też mieć znaczenie to że wróciła Pani do Pl, to nie wiem czy w tym przypadku nie jest tak że macierzyński z UK kończy się w momencie wyjazdu ale wtedy chyba powinno być wypłacane przez rząd Pl - jednak nie wiem jak sytuacja obecnie wygląda w Polsce jeśli o macierzyński chodzi.

Nie jest to prawda, gdyz mylisz pojecia... Rzad placi 'dodatek' na dziecko a pracodawca 'maternity' ktory jest regulowany przez umowe o prace:

https://www.gov.uk/employers-maternity-pay-leave/entitlement

Powrót