Mahnung

• Autor wątku Autor wątku ivon64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ivon64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
prosze o rade. Dostałam nagane pisemną z wpisem do akt z którą sie nie zgadzam. Pracodawca podał zreszta punkt który sie nie zgadza. Chodzi o obreb pracy . Odwołałam sie i napisałam im,że prosze o wycofanie nagany z akt , minęly dwa tygodnie i zero odpowiedzi z ich strony. Zadzwoniłam i... wycofaja mi ale dadzą mi pisemna łagodniejsza forme nagany .
W czwartek mam iśc do biura... Sad pracy ? co radzicie , jakie sa w Niemczech procedury ?

Masz na myśli "Abmahnung", czyli upomnienie. Otóż najpierw o znaczeniu prawnym takiego "Abmahnung": Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę z powodu naruszania umowy przez pracownika (np. kiepska lub zbyt wolna praca, spóźnienia itp.), jeśli wcześniej nie upomni pracownika pisemnie. Te upomnienia (liczba pojedyncza: Abmahnung;liczba mnoga: Abmahnungen) służą potem pracodawcy w ewentualnym procesie przed sądem pracy jako dowody, na to, że pracodawca upominał pracownika.
Jeśli mają zamiar wręczyć Ci takie Abmahnung, to pamiętaj: Nie podpisuj w taki sposób, jakbyś akceptowała to, co tam jest napisane. Podpisz najwyżej tak: "Ich habe erhalten", a obok tego podpis. "Ich habe erhalten." znaczy tylko "Otrzymałam", i nic więcej. W każdym razie unikaj jakiegoś zdania (może ono być tam wstawione przez pracodawcę), że zawarte w Abmahnung-u zarzuty uważasz za zgodne z prawdą.

Jak się bronić? Są dwa sposoby: 1. Możesz napisać do pracodawcy tzw. "Gegendarstellung", czyli innymi słowy przedstawienie sprawy z Twojego punktu widzenia. To Twoje "Gegendarstellung" będzie w razie czego przed sądem pracy, w razie, gdybyś się odwołała od wypowiedzenia umowy, dowodem, że z wersją zawartą w Abmahnung-u się od razu nie zgadzałaś, a zatem sąd, w razie sporu o skuteczność wypowiedzenia, nie będzie mógł uznać, że Abmahnung było słuszne.
2) Druga możliwość to wniesienie sprawy do sądu o cofnięcie Abmahnung-u. Po prostu możesz złożyć w sądzie pracy wniosek o zobowiązanie pracodawcy do formalnego cofnięcia tego upomnienia. Pozew do sądu pracy możesz napisać i wysłać albo tam zanieść albo złożyć go osobiście do protokołu (w sądach pracy są takie pokoje, nazywają się "Antragstelle", gdzie jakiś pracownik spisuje protokół z tego, co osobiście powie mu skarżący się na pracodawcę pracownik, i ten protokół traktowany jest jak pozew, a jego kopia przesyłana do pracodawcy razem z wyznaczeniem terminu rozprawy.
Sama musisz rozważyć, jak postąpisz: Jeśli zarzut jest poważny i jeśli (być może) pracodawca przygotowuje w ten sposób grunt pod wypowiedzenie Ci umowy, to powinnaś zareagować i przynajmniej napisać to "Gegendarstellung", żebyś mogła kiedyś udowodnić, że się broniłaś i protestowałać przeciwko Abmahnung pracodawcy. Możesz także złożyć pozew w sądzie pracy o "cofnięcie" Abmahnung-u (napisać albo pójść i opowiedzieć do protokołu). Jeśli dojdzie do rozprawy, pracodawca będzie musiał w sądzie udowodnić, że jego zarzuty były słuszne i prawdziwe.

Ostatnia edycja:
nic nie podpisywałam , nagana przyszła na adres domowy. Napisałam pismo odwołujace się od tej nagany i cisza ze strony firmy....
Wiem,że jesli dam sprawe do Sądu Pracy będę musiała poszukać sobie innej pracy ...
Ale to,że firma milczy na moje pismo jest normalne ?

To nie jest ani normalne, ani nienormalne. Po prostu uważają, że ich Abmahnung było uzasadnione i nie zamierzają polemizować. W każdym razie zachowaj to Twoje pismo z dowodem jego nadania jako dowód na to, że z tym Abmahnug-iem się nie zgadzałaś. Jeśli wypowiedzą Ci umowę o pracę, i pokażą to swoje Abmahnung na dowód, że Cię upominali, to Ty pokażesz swoje pismo do nich, na dowód, że się nie zgadzałaś z ich napomnieniem. Wtedy będąm musieli w sądzie udowodnić, że to co napisali w Abmahnung, było prawdą.

ok dziekuję
Ale myslałam,że tak jak w Polsce jest tak,że jesli nie odpowiedzą pisemnie na pismo to jest to jednoznaczne ze zgoda na pismo
dziękuje

Powrót