Mail jako dowód

• Autor wątku Autor wątku djbabunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djbabunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Wykonałem usługę na remont łazienki, jednak klient nie chce zapłacić, wymyślając coraz to nowe rzeczy do wykonania. Czy mail z pierwotnymi ustaleniami odnośnie zakresu usługi może być dowodem w sądzie?

jak z adresu będącego w domenie firmowej to może być poparciem materiału dowodowego, jak np. z cegla-plytka@buziaczek.pl to wątpliwe, bo każdy może taki sobie założyć

Może być dowodem, do czasu aż strona przeciwna nie powie "to nie mój mail", wtedy już nie będzie, chyba że jakoś udowodnisz, że to jednak on pisał.

od strony technicznej czy wystarczy wydruk tego maila czy misi być on jakoś potwierdzony notarialnie?

I przygotuj się na pytanie, co odpowiesz, jak twój przeciwnik procesowy powie, że on takiego maila do Ciebie nie wysyłał.

rewt napisał:
I przygotuj się na pytanie, co odpowiesz, jak twój przeciwnik procesowy powie, że on takiego maila do Ciebie nie wysyłał.
mówię o mailu z domeny firmowej. wszystkie inne typu buziaczek.pl, wp.pl i inne to praktycznie żadna szansa dowodowa

Ale wiesz o tym, ze mogę Ci wysłać maila z adresu premier@kprm.gov.pl i napisac w nim, ze uznaje twoje roszczenie o 100 tys zl, nie?

Potem ten wydruk (bo to nawet nie jest pismo) bedzie w sadzie dowodem na to, ze Donald ma oddac Ci 100 tys?

wiem, ale w szczegółach informatycznych przekręt wyjdzie na jaw

Powrót