Mail od allegro oraz usunięte oferta.

• Autor wątku Autor wątku kronika11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kronika11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam od około miesiąca sprzedawałem gry na allegro , prowadzę działaność nie zarejestrowaną a dochód nie przekracza połowy wynagrocznenia , od początku wszystko było ok , dziś moje wszystkie oferty został usunięte i otrzymałem takie powiadomienie.

Otrzymaliśmy zgłoszenie od uprawnionego podmiotu, który współpracuje z nami w ramach programu Współpraca w Ochronie Praw. Wykazano w nim, że Twoje oferty naruszają prawa wyłączne (np. prawa do znaku towarowego bądź prawa autorskie do projektu przedmiotu) zgłaszającego. Więcej informacji na temat najczęstszych naruszeń praw własności intelektualnej znajdziesz tutaj.

Podstawa prawna

Działania podejmujemy w wyniku otrzymania zgłoszenia będącego wiarygodną wiadomością w rozumieniu art. 14 ust. 3 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną. W przypadku wykazanych przez uprawnionego zgłaszającego naruszeń, oznacza to konieczność niezwłocznego usunięcia ofert.

Teraz moje pytanie czy mogę mieć za to jakieś konsekwencje ??? ofert oczywiście już nie wystawiłem lecz nie wiem jak podchodzić do tego maila i czy na dniach mogę otrzymać jakieś wezwanie? z góry dziękuje za pomoc.

Wszystko zależy od tego do jakich naruszeń doszło i czy pokrzywdzony zamierza wyciągać w związku z nimi wysuwać roszczenia.

Wydaje mi się że problem polega na tym że używałem słowa w tytule alternatywnym marki która jest w Współpraca w Ochronie Praw z allegro. Czy to możliwe ? , znaczy nie jej nazwy a gry która ma wyjść w grudniu , czyli podsumowując używałem w tytule alternatywym nie głownym gry marki która jest w współpracy. Więc wydaje mi sie że nie doszło do jakiś poważnych złamań prawa , nie oferowałem produktu tej firmy ani jej gry lecz inną.

dzięki za odp a możesz mi wyjaśnić czy prawa wyłączne to tylko prawa autorskie i znak towarowy , czy też znak słowny , wzór przemysłowy?

kronika11 napisał:
... znak towarowy , czy też znak słowny , wzór przemysłowy?
Do tego jeszcze wzór użytkowy, ochronę wymienionych nabywa się przez rejestrację w Urzędzie Patentowym RP.

Prawa autorskie nabywa się z mocy Ustawy.

Czyli Jeżeli mam akcje gdzie sprzedaje np paliwo orlen , a w tytule alternatywnym aukcji użyje słowa marki innego towaru np paliwo od lotosu (chociaż go nie sprzedaję) , to łamie prawa autorskie?

***nie cytuj całego postu pod którym bezpośredni się wypowiadasz. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wróć do postu #4 , bo prawo autorskie nie ma tutaj zastosowania, mylisz je z Prawem własności przemysłowej.

Wydaję mi się że po prostu ktoś zgłosił z konkurencji moją oferte , miałem w grafice loga producenta co jest pewnie zabronione na allegro. Każdy może takie zgłoszenie zrobić wystarczy na allegro kliknąć zgłoś naruszenie zasad i wpisać odpowiednie prawa i kasują aukcje. Gdybym miał mieć jakieś konsekwencje to raczej zablokowali by mi konto a to figuruje jako upomnienie. Wiec wydaje mi się ze temat do zamknięcia.

Powrót