Mail od firmy windykacyjnej - prosze o pomoc?

• Autor wątku Autor wątku jola139
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jola139

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam serdecznie.
Otrzymalam dzis od firmy windykacyjnej maila tresci:
Raport S.A. prosi o pilny kontakt w sprawie prowadzonego postępowania o nr ( ....) pod numerem telefonu 94 344 66 00.

Informacje na temat szczegółów sprawy będą udzielane wyłącznie telefonicznie.
Nie mam doswiadczenia z windykacja i nie wiem jak mam na niego zareagowac, postepowac.
Nadmienie, ze od 3,5 roku nie mieszkam w Polsce i nie wiem czy na adres tam przychodzily jakies listy. Jednak tresc maila jest troche skapa. Czy mam obowiazek podawania im PESEL albo daty urodzin w celu weryfikacji. Chce rozwiazac problem, ale nie chce dac sie naciagnac.
dziekuje

Pierwsze pytanie
masz jakieś długi ?

Z tego co wiem to nie. Bedac poza granicami Polski, sprzedawalam mieszkanie tam. Wszystkie rachunki zostaly uregulowane, tego wymaga umowa przy zdaniu kluczy etc

Z ciekawości bym zadzwonił , lecz nie z swojego nr. tel .
Kup kartę i zadzwoń , zawsze możesz ją później zniszczyć i wyrzucić.
jola139 napisał:
Czy mam obowiazek podawania im PESEL albo daty urodzin w celu weryfikacji
Datę urodzin pewnie musisz podać , jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć .
Tylko nic nie potwierdzaj , nie obiecuj , dowiedz się co to za sprawa i napisz.

Dzieki, jutro Bede dzwonic,dam znac

Mail był adresowany do Ciebie na Twoje imię i nazwisko?

Mail wyglada,tak jak zalaczylam w pierwszy poscie. Wyslany na moj adres meilowy,ale bez zadnych zwrotow grzecznosciowych. Nie ma mojego nazwiska ani nazwiska nadawcy

jola139 napisał:
Mail wyglada,tak jak zalaczylam w pierwszy poscie. Wyslany na moj adres meilowy,ale bez zadnych zwrotow grzecznosciowych. Nie ma mojego nazwiska ani nazwiska nadawcy
Skorzystaj z funkcji "usuń".

Czy to rada na zlanie sprawy? Szczerze to obawiam sie dzwonic do nich, podac nazwisko i date ur, w celu weryfikacji,

Dodaj do spamu i zapomnij.
Dowiaduj się u rodziny czy na ostatni adres nie przychodzi korespondencja z sądu, od komornika.
O ile nie to windykatorów ignoruj.

Ostatni adres w Polsce, to mieszkanie ktore sprzedalam, ale postaram sie dorwac do wlasciciela. Napewno? Sorry, nie maa z nimi doswiadczenia i nie wiem co moga a czego nie.

Windykator nic nie może poza proszeniem. Może komornik i tylko z wyrokiem lub bte.
Ważne aby dopełnić obowiązku meldunkowego. W razie jakiś spraw zwiększy to szanse na przywrócenie terminu.

Z tego co wiem nie mam obowiazku meldunku. Plus przy sprzedazy wymagane bylo przedstawienie dowodu wymeldowania ze sprzedawanego mieszkania, co uczynilam....

Ja Malinowski napisał:
W polskim prawie istnieje obowiązek meldunkowy.

Tak faktycznie,mial byc zniesiony od tego roku ale zostaje. Chodzilo mi raczej o fakt, ze moj osrodek zycia zostal przeniesiony z Polski

jola139 napisał:
moj osrodek zycia zostal przeniesiony z Polski
To oczywiście, nie tylko nie musisz, ale nawet nie możesz zameldować się w Polsce. Na razie zapomnij o sprawie.

Ja zadzwoniłbym i zapytałbym o co chodzi, rzecz jasna do niczego się nie przyznając ani nie uznając. A nuż mają jakąś lewiznę i puszczą do sądu. W takiej sytuacji przynajmniej będzie wiadomo że coś się święci.

A jak się okaże, że potrzebują danych pytającego? Wyciągną je pod pozorem weryfikacji.

To co by potrzebowali, to i tak mogą uzyskać. Chyba że chcą PESEL "dopasować" - ale to i tak by sobie dopasowali do człowieka bez jej udziału

Jeżeli jakaś korespondencja nie jest imienna to kierunek spam.

Powrót