Maile (Pewno po raz kolejny)

• Autor wątku Autor wątku Grzesiek__
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzesiek__

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Ale niestety nie znalazłem, tego co mnie interesuje, a starych wątków nie chcę odświeżać

Otóż Zgodnie z ustawą jakąś tam Nie wolno wysyłać nie zamówionych informacji handlowych. Czyli maili z linkiem do informacji handlowej prawdopodobnie też nie, bo to tak jakby wysłać informację.

Ale gdyby wysłać maila z zapytaniem w stylu "Czy możemy przesłać państwu naszą ofertę handlową?" I na przykład link po kliknięciu którego ktoś daje mi znać iż wraża zgodę na wysłanie informacji handlowej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

No właśnie sam sobie niejako odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli zapytasz adresata potencjalnej informacji handlowej czy możesz mu przesłać ofertę/informację handlową, a on na to wyrazi zgodę to informacja nie jest już niezamówiona.

Ale mi chodzi, czy takie pytanie nie jest Spamem :) Czy moge takie zapytanie wysłać:?:

teoretycznie rzecz biorąc moge, bo jakbym nie mógł nawet takigo pytania wysłać, to tak naprawde sprowadzało by sie to do tego, że nie wolno maili używać :P

Ale wole się upewnić Strzeżonego strzeże :) Napisanie takiego wątku nie boli.... dostanie pozwu... już gorzej :P

Takie pytanie nie jest spamem - sądziłem, że odpowiedziałem jasno. Rozwinę zatem trochę temat.

Zgodnie z Art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną jeżeli ustawa wymaga uzyskania zgody usługobiorcy, to zgoda ta nie może być domniemana lub dorozumiana z oświadczenia woli o innej treści. Zgodnie zaś z punktem 2 tego ustępu zgoda ta może być odwołana w każdym czasie.

Czyli zasada jest taka, że jeśli zamierzasz wysłać komuś informację handlową to musisz mieć jego wyraźną zgodę np. po wysłaniu maila o treści przez Ciebie wskazanej adresat powinien Ci odpowiedzieć, iż wyraża zgodę na przesłanie informacji, tak by nie budziło żadnych wątpliwości, iż zgody udzielił. Swoją zgodę może odwołać bez powodu w każdym czasie.

Ponadte wedle ust. 2 cyt. art. usługodawca ma obowiązek wykazać uzyskanie zgody, co jest niezbędne w razie potencjalnego postępowania sądowego.

Nadto istotny jest poniższy art., który wydaje się nie wymaga komentarza:

Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.
2. Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.
3. Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 9 ust. 3 pkt 1.

Jeszcze mam tylko jedno pytanie, "Informacja Handlowa" To tyczy się tylko rzeczy płatnych? Mam portal i chciałbym rozesłać pare maili z zaproszeniem do dodania swoich firm do katalogu firm. Jest to darmowe, czy jest to informacja handlowa jak jest to darmowe??
To by było wszystko co chciałem wiedzieć :)

Bardzo Ci dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)

Grzesiek__ napisał:
Jeszcze mam tylko jedno pytanie, "Informacja Handlowa" To tyczy się tylko rzeczy płatnych?

Informacja handlowa - każdą informacja przeznaczona bezpośrednio lub pośrednio do promowania towarów, usług lub wizerunku przedsiębiorcy lub osoby wykonującej zawód, której prawo do wykonywania zawodu jest uzależnione od spełnienia wymagań określonych w odrębnych ustawach, z wyłączeniem informacji umożliwiającej porozumiewanie się za pomocą środków komunikacji elektronicznej z określoną osobą oraz informacji o towarach i usługach niesłużącej osiągnięciu efektu handlowego pożądanego przez podmiot, który zleca jej rozpowszechnianie, w szczególności bez wynagrodzenia lub innych korzyści od producentów, sprzedawców i świadczących usługi (art. 2 pkt 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną).

Czyli informacja handlowa nie dotyczy wyłącznie "rzeczy płatnych".

Powrót