mailing a dane adresowe z wizytówki papierowej i adresy klientów

• Autor wątku Autor wątku cyklopia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cyklopia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Nie znalazłam nigdzie kwestii wykorzystania danych mailowych z wizytówki papierowej, dlatego też zaczynam nowy temat. Niestety nie doszukałam się również na google.

Otóż, jeżeli dostaję wizytówkę na spotkaniu biznesowym, czy też na luźnym spotkaniu to czy mogę dane mailowe wykorzystać do wysłania mailingu?
Wiem, że jeżeli odbiorca nie wyraził zgody to nie można wysyłać wiadomości handlowych, tyle, że tutaj przecież otrzymałam wizytówkę...

Druga też nurtująca mnie sprawa to wykorzystanie adresów klientów, dla których pracowałam lub pracuję na umowę o dzieło. Czy w takim razie mogę wysłać mailing? Tutaj też przecież udostępnili mi adres mailowy. Czy to też jest spam w takim razie?

W przypadku wizytówek to raczej jest legalne myślę. Znajoma firma właśnie w ten sposób tworzy bazę mailingową: z wizytówek otrzymanych na targach.

I jeszcze jedna kwestia - mailing świąteczny. Czy jeżeli wyślę życzenia świąteczne, nazwę firmy plus swoje dane teleadresowe, to czy to jest spam??

Bardzo proszę o odpowiedź.

cyklopia napisał:
Otóż, jeżeli dostaję wizytówkę na spotkaniu biznesowym, czy też na luźnym spotkaniu to czy mogę dane mailowe wykorzystać do wysłania mailingu?
Wiem, że jeżeli odbiorca nie wyraził zgody to nie można wysyłać wiadomości handlowych, tyle, że tutaj przecież otrzymałam wizytówkę...
Wizytówkę i tylko wizytówkę... wizytówka nie jest zgodą na otrzymywanie informacji handlowych.
cyklopia napisał:
Druga też nurtująca mnie sprawa to wykorzystanie adresów klientów, dla których pracowałam lub pracuję na umowę o dzieło. Czy w takim razie mogę wysłać mailing? Tutaj też przecież udostępnili mi adres mailowy. Czy to też jest spam w takim razie?
Kancelaria Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej udostępnia dla każdego swój adres mailowy. Czy to znaczy, że wyraża dla każdego zainteresowanego zgodą na otrzymywanie informacji handlowych?
cyklopia napisał:
I jeszcze jedna kwestia - mailing świąteczny. Czy jeżeli wyślę życzenia świąteczne, nazwę firmy plus swoje dane teleadresowe, to czy to jest spam??
Jeśli będą to tylko życzenia + nazwa firmy i dane teleadresowe to wszystko jest w porządku.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Szczerze mówiąc liczyłam na te wizytówki... Ok, czyli pozostaje mi jednak zakup bazy mailowej albo wysyłka z firmy, która się tym zajmuje profesjonalnie.

Aa, jeszcze jedno. Nie pytałam wcześniej bo uznałam, że jestem pewna tej informacji. Dane firm nie podlegają ustawie o ochronie danych osobowych - czy to oznacza też, że można im handlowy mailing wysłać, czy jednak nie?

cyklopia napisał:
Dane firm nie podlegają ustawie o ochronie danych osobowych - czy to oznacza też, że można im handlowy mailing wysłać, czy jednak nie?
Konieczna jest zgoda.

To nie ma nic wspólnego z danymi osobowymi.

Powrót