Mailing

• Autor wątku Autor wątku Poldek1414
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Poldek1414

Użytkownik
Odpowiedzi
64
A więc krótko ;)
Tak w pewnym momencie popełniłem błąd chłopak kupił na moim serwisie mailing wysłałem pożniej w innym wykożystałem tą treść do własnych celów co jest istnym plagiatem.... chce to zgłościć co mi grozi itp.... zastrasza także zgłoszeniem do skarbówki dzialaność na allegro która już tutaj opisałem... ;) prosze o koknrety jakie mogą być wszystkiego sankcje....

Witaj,

napisz może trochę dłużej, co właściwie i w jakiej formie sprzedałeś, a potem wykorzystałeś?

Kupił Mailing reklamujący portal bukmacherski a konkretnie trwający tam konkurs :) tak innym slowem kupił reklame w formie wysylki na jednym z moich serwisów ;) potem ja na namniejszym z nich zmieniajac linki polecajace na swoje w celu sprawdzenia skutecznosci tej tresci poslalem to samo ale jako ja nie on.... :) no i wyszla cala afera teraz on albo chce to zglosic albo sie dogadać żadając wyslania do wszystkich mailia ze wszystkich serwisów tresci jego opisującą sprawe innym slowem mam dur... z siebie zrobić oraz 25% nagrodny która moge tam wygrać mimo ze z tego mailingu nie mialem zadnych zysków zadnych nowych zarejestrowanych osób.... grozi zgloszeniem plagiatu.... oraz oczywiscie urzedem skarbowym za to ze takie reklamy sprzedaje na allegro....a sie z nich nie rozliczam bo sie nie znam.... dopiero sie ucze pisalem na forum co z tą dzialanoscia itp... i bez odpowiedzi...:/

Kto był autorem tej reklamy - Ty czy zamawiający?

To była jakaś prosta reklama słowna czy graficzna - inaczej mówiąc - czy można było powiedzieć, że była chroniona prawami autorskimi z uwagi na swój twórczy i indywidualny charakter?

Zamawiający :) prosta typu
Hej!

Zapewne już Mnie nie pamiętasz ale to nic ja pamiętam Ciebie i zgodnie z tym co mówiłem przesyłam Ci obiecany prezent. Zastanawiasz się o Co chodzi? Przypomnij sobie jak opowiadałem Ci o tej fantastycznej firmie, która daje Ci pieniądze za wypróbowanie jej oferty. Teraz już pamiętasz? Pewnie myślisz,że to jakaś bujda? Też tak myślałem ale zaryzykowałem, spróbowałem - w końcu nic mnie to nie kosztowało i nie Zgadniesz co? Oferta była tak wspaniała, że korzystam z ich usług już 2-gi rok.

Uwierz Mi, jedyne co musisz zrobić to założyć konto w ich serwisie, a jak Ci się znudzi to po prostu je usuniesz bez żadnych konsekwencji.

Wszystkiego dowiesz się stąd.
Takie coś... nie była żadnymi jego dowód ze to jego jest mail wyslany tam 12 lutego do mnie a 19 lutego wyslany przezemnie o zmienionej tresci autorem byl zamawiajacy

Prawa autorskie. Jeśli przyjąć, że tekst ten będący dziełem zamawiającego można by uznać za utwór w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku to oczywiście, wykorzystując go bez podpisu autora oraz bez jego zezwolenia zostałyby naruszone jego prawa autorskie. Ja jednakże miałbym wątpliwość, czy taki tekst jest wystarczająco oryginalny by posiadać charakter utworu - jest to dość stereotypowa informacja mailingowa. Ale, jakby co, decyzję ostateczną podejmowałby sąd.

Nieuczciwa konkurencja. Jeśli mailing wykonywany był na tę samą grupę odbiorców to już bardziej można by się tu moim zdaniem dopatrywać czynu nieuczciwej konkurencji w zakresie działania sprzecznego z prawem lub dobrymi obyczajami, w związku z zagrożeniem lub naruszeniem interesów innego przedsiębiorcy lub klienta. Ale oczywiście to wymagałoby przeanalizowania dokładnego całej sytuacji.

Umowa o mailing Jeśliby przyjąć, że reklama (jej treść) nie podlegała ochronie prawno - autorskiej, to należałoby potraktować ją jako materiał, który został przekazany przez zamawiającego do wykonania mailingu, a którym rozporządził byś dalej niezgodnie z warunkami umowy.

US Realizując taką usługę powinieneś był oczywiście odprowadzić od uzyskanego przychodu podatek dochodowy - osobisty (PIT), bo jak napisałeś, DG nie prowadzisz. Z dochodów z reklam też oczywiście powinieneś się rozliczać z US, odpowiednio do formy w jakiej świadczysz tę usługę.

A co może się stać, to zależy od postawy zamawiającego.

Hmm ;) wiec tak wszystko przez allegro grupa docelowa jest całkiem inna w tym wypadku to wiem napewno... ;) teraz odp o konsekwencje prawne jakie jeśli takowe by były.... ;)

no to nieuczciwa konkurencja raczej nie.

co do odpowiedzialności za plagiat i wykorzystanie dzieła bez pozwolenia - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych':

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odpowiedzialność cywilna za plagiat]

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odpowiedzialność cywilna za wykorzystanie dzieła bez pozwolenia autora i za rozpowszechnienie ewentualne opracowania (czyli zmienionej treści) bez zgody autora]

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

A teraz dla chlopaka proste :) czyli co gdzie i jak jakie koszta jaka kara itp

Powrót