majątek co i jak

• Autor wątku Autor wątku vabienee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vabienee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam czy ktoś mi moze powiedzieć..gdybym wyprowadziła się z mamą z domu, który jest współwłasnością małżeńską mamy i straego a on jest alkoholikiem i znęca się nad nami..to jeśli wyprowadzimy się z miejsca katusz i mama założy sprawę o podział majątku to jest możliwe wyegzekwowanie od starego jej połowy majątku?czy fizycznie jest możliwe że od bezrobotnego alkoholika komornik czy kto tam wyciągnie kasę?bo skoro zostanie sam w dużym domu to teoretycznie może go sprzedać i kasę będzie miał na spłatę mamy..ale jak jest w praktyce?lepiej żebyśmy żyli w tej rzeźni z nim?czy uciekając mamy sznsę na odzyskanie tej kwoty która mama wpakowała w dom..pomóżcie bo nie wiem co mamy robić...na nowe mieszkanie nie mamy kasy..a w obecnym miejscu życ się nie da

Można spróbować złożyć wniosek o ubezwłasnowolnienie częściowe ze względu na alkoholizm ojca. Ojciec nie będzie mógł sprzedać domu bez zgody ustanowionego opiekuna ustawowego.

1)jeżeli jest współwłasnością to nie ma możliwości żeby ojciec sprzedał dom
2)jeżeli sie wyprowadzicie to nie daje to żadnych podstaw do wystąpienia o podział majątku-jedynie prawomocny wyrok rozwodowy otwiera furtkę do tego

Taki troszkę skrót myślowy z mojej strony. Przy ustanowieniu opiekuna ustwowego -zakładając że byłaby to małżonka, wydaje się krzysiekjx1, że łatwiej byłoby przeprowadzić rozwód, podział majątku i sprzedaż domu. Może się mylę.

Powrót