majątek jako zastaw pożyczki a egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku sklerotyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sklerotyk

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam

W skrócie opiszę swoją sytuację bo dopiero w przyszłym tygodniu wybieram się do komornika na rozmowę.Mam samochód który jest sporo wart z uwagi na swoje wyposażenie, samochód ten nie jest osobowym samochodem ale specjalistycznym,tak samo jak na resztę rzeczy tak samo na samochód mam pożyczkę dla której złożone są druki w US i odprowadzony od tego należny podatek.W związku z obecną sytuacją nie stać mnie na alimenty w kwocie zasądzonej (zima, brak zleceń etc) czy w przypadku egzekucji komornik ma prawo zająć przedmioty które figurują jako zastaw pożyczek gotówkowych?
Mógłby mi ktoś to ładnie jakimś paragrafem poprzeć?

Byłbym wdzięczny

Tak i w tym wypadku wierzyciel alimentacyjny ma pierwszeństwo w zaspokojeniu się z przedmiotu zastawu przed zastawnikiem. Patrz art.1025 kpc.

co w przypadku środka trwałego niezbędnego do wykonywania pracy?Czy też komornik może ten sprzęt zastawić na licytacje?

Jest wolny od zajęcia jeśłi służy do osobistego wykonywania pracy ale nie dotyczy to pojazdów mechanicznych. Art.829 ust.4 kpc.

Ostatnia edycja:
no właśnie to jest samochód ale jako pojazd specjalny z nietypową zabudową, tak samo to się wtedy patrzy jak zwykły pojazd?

Definicja pojazdu mechanicznego jest bardzo szeroka. Prawdopodobnie chodzi tu o pojazdy z własnym napędem ale ustawa nie oszczędza chyba nawet np. naczepy do ciągnika siodłowego. W ostatecznośći o zwolnieniu spod zajęcia pojazdu decyduje sąd. Po zajęciu przez komornika składa Pan skargę na tę czynnośc do sądu w terminie 7-miu dni (opłata 100 zł) i czeka na rozstrzygnięcie. Ma Pan do dyspozycji 2 instancje: Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy. Jeśli obie nie uznają Pana racji to samochód pójdzie na licytację.

Powrót