majątek po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku hibernatus23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hibernatus23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Jestem 15 lat po rozwodzie bez orzekania o winie, dzieci nie mieliśmy. W czasie trwania małżeństwa kupiliśmy mieszkanie a w zasadzie żona kupiła jak ja pracowałem za granicą [na umowie kupna widnieje tylko żona]. Mieliśmy też trochę oszczędności i po rozwodzie się porozumieliśmy w taki sposób, że ja wziąłem oszczędności a żona mieszkanie. Teraz moja eks odezwała się do mnie żeby iść do notariusza żebym potwierdził iż żona spłaciła mi moją część. Moje pytanie brzmi jak to załatwić żebym nie płacił podatku do urzędu skarbowego i wogóle żadnych kosztów z tym związanych.Zaznaczam ,że 15 lat temu rozwiedliśmy się w zgodzie i dogadaliśmy się co do podzału majątku.

Ostatnia edycja:
Byłej żonie prawdopodobnie chodzi o spisanie umowy o podział majątku wspólnego. Od nabycia majątku na podstawie takiego działu nie trzeba płacić podatku dochodowego. Pozostaje koszty związane ze sporządzeniem aktu notarialnego i wydania wypisów ale to już do ustalenia pomiędzy Panem i byłą żoną, kto te notarialne koszty poniesie.

Powrót