Majątek wspólny sprzedaż kupno nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Malja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
opisze krótko sytuację
Mamy z mężem mieszkanie kupione w czasie trwania małżeństwa większą część za mieszkanie zapłaciłam ja ze swoich środków plus darowizna od moich rodziców.
Obecnie mamy możliwość odkupienia domu rodzinnego mojej mamy i jej siostry, mama che mi darować swoją część pod warunkiem że dom będzie należał tylko do mnie. Ja chcę sprzedać mieszkanie i spłacić siostrę mojej mamy a za pozostałe pieniądze zrobić remont.
Czy za pieniądze z majątku wspólnego mogę kupić dom który byłby tylko moją własnością ?
Czy mój mąż musi się zgodzić na te warunki ?
Czy jest to prawnie możliwe ?
Dziękuje za podpowiedzi

Czy za pieniądze z majątku wspólnego mogę kupić dom który byłby tylko moją własnością ?
Nie. Nieruchomość nabyta ze środków wspólnych, więc wejdzie w skład majątku wspólnego, nawet jak w akcie notarialnym widniałaś by tylko Ty jako nabywca.

Malja napisał:
Ja chcę sprzedać mieszkanie.
Zakładając, że obowiązuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej to obecniesprzedaż mieszkania wymaga zgody obojga małżonków ponieważ stanowi ich majątek wspólny. Możecie zawrzeć rozdzielność majątkową, podzielić się majątkiem dorobkowym wedle zgodnej umowy. Następnie, jeżeli Pani w ramach umowy o podziale majątku otrzyma mieszkanie, może Pani sprzedać to mieszkanie jako majątek osobisty. Środki uzyskane z takiej sprzedaży będą Pani majątkiem osobistym i jeżeli za te środki zakupi Pani od siostry pani mamy udział w nieruchomości to także będzie on majątkiem osobistym (zasada surogacji).

Malja napisał:
Czy mój mąż musi się zgodzić na te warunki ?
Czy jest to prawnie możliwe ?

Tak, małżonkowie (razem) mają możliwość zawierania czynności prawnych przenoszących majątek wspólny do majątku osobistego. Należy wprost w treści aktu wskazać takie przeniesienie własności - aby obalić domniemanie.

Czyli nie ma to już znaczenia że ja na mieszkanie wyłożyłam 60 % swoich pieniędzy a pozostałe 40% wspólnie.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Malja napisał:
Czyli nie ma to już znaczenia że ja na mieszkanie wyłożyłam 60 % swoich pieniędzy a pozostałe 40% wspólnie.
To może mieć znaczenie (o ile takie żądanie zostanie zgłoszone a fakt wykazany) przy ewentualnym podziale majątku wspólnego i zostać rozliczone jako nakład (wartość takiego nakładu może być na przykład odliczona od kwoty jaką by musiała Pani spłacić męża w przypadku przyznania Pani rzeczowego składnika majątku w całości na własność).

Powrót