Maksymalna długośc zwolnienia lekarskiego na stażu

• Autor wątku Autor wątku SandraNieruch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SandraNieruch

Użytkownik
Odpowiedzi
30
witam jaka jest maksymalna długość zwolnienia lekarskiego na stażu i co rozumieć przez stwierdzenie ''długotrwałe zwolnienie lekarskie '' jaki to okres

SandraNieruch napisał:
jaka jest maksymalna długość zwolnienia lekarskiego na stażu i co rozumieć przez stwierdzenie stwierdzenie ''długotrwałe zwolnienie lekarskie '' jaki to okres
Nie ma konkretnej regulacji prawnej w tym zakresie, bo każdy staż jest sprawą indywidualną (okres stażu określa umowa, a nie przepis prawa, a okres przyuczenia do zawodu zależy od przewidzianych do przyuczenia zadań zawodowych). To pracodawca w porozumieniu z PUP decydują o okresie realizacji programu, zatem to w ich gestii pozostaje ocena jak długo zwolnienie lekarskie w trakcie stażu nie zakłóci prawidłowej jego realizacji... czyli będzie płatne.

Jeśli liczy Pani na jakiekolwiek konkrety w tej sprawie, proszę pokusić się o więcej szczegółów tj. w jakim okresie odbywany jest staż, w jakim okresie orzeczono niezdolność do pracy (zwolnienie lekarskie) i jak i jest wpływ tej nieobecności na prawidłowy przebieg stażu. Nikt na forum nie znając szczegółów nie jest w stanie bowiem odpowiedzieć Pani rzeczowo na zadane pytanie....

P.S. Obawiam się, że konieczne będzie zasięgnięcie opinii organizatora stażu w powyższym zakresie.

Ostatnia edycja:
Musisz mieć to w umowie określone. Wiem ,że na stażu z Pup-u po 90 dniach przerywali staż i wyrejestrowywali na 180 dni ,teraz mam 5 miesięczny staż z UE to mam napisane w umowie 60 dni. Przeczytaj umowę/ ew .załączniki z pewnością będą tam zawarte takie informacje.

W umowie mam tylko napisane '' umowa możne zostać rozwiązana z powodu długotrwałej nieobecności spowodowanej chorobą '' i nie wiem co przez to rozumieć .... staż jest z EFS

Przede wszystkim umowę podpisuje organizator stażu, więc stażysta nie ma do niej wglądu. Nigdzie, w żadnych dokumentach nie będzie napisane ile można chorować, żeby nie przerwać stażu, bo w każdym przypadku jest to sprawa indywidualna.

90 dni zwolnienia lekarskiego dotyczy maksymalnego okresu zachowania statusu bezrobotnego, ale nie oznacza to, że staż nie może zostać przerwany wcześniej jeśli nieobecność na stażu spowoduje, że program stażu nie zostanie zrealizowany.

Ja dostałam normalną umowę zawartą między organizatorem stażu ,a miejscem stażu i ja jak i zarówno oni musieli się pod nią podpisać ,ponieważ były tam istotne dla mnie informacje jak np. czas maksymalnego zwolnienia na stażu.

pracodawca napisał do PUP ,że przerywa staż z powodu przebywania stażysty na L4,
Urząd pracy wzywa mnie teraz z ART.61 w związku z postępowaniem o zasadności posiadania statusu bezrobotnego
M.

M.Franczakowska napisał:
pracodawca napisał do PUP ,że przerywa staż z powodu przebywania stażysty na L4,
Urząd pracy wzywa mnie teraz z ART.61 w związku z postępowaniem o zasadności posiadania statusu bezrobotnego
M.
A jaki ma Pani problem prawny?

Ostatnia edycja:
Powrót