Mała pożyczka

• Autor wątku Autor wątku drakon707
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drakon707

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, pożyczyłem 200zł około rok, półtorej temu w firmie vivus. Nie była to moja pierwsza pożyczka, wcześniejsze spłaciłem. Kilkukrotnie ją przedłużałem jednak ostatecznie nie zapłaciłem, narosły odsetki, później poprosiłem o rozłożenie na raty (koszt 80zł), dodatkowe odsetki, listy, wezwania, smsy. Zrobiło się 360zł w ciągu pół roku. Sprzedali dług do Inkasso s.p.zoo. Tamci pisali do mnie że mam spłacić, dzwonili itd. Mówiłem że student jestem, nie mam pieniędzy jak pójdę do roboty to zapłacę. Oczywiście miłych rozmów nie było. Po kolejnym pół roku straszenia przedsądowym wezwaniem do zapłaty (które nie doszło do skutku) przejęła to jeszcze inna firma windykacyjna. Nazwy nie pamiętam. Która teraz znów od kilku miesięcy straszy przedsądowym wezwaniem do zapłaty. Przez ten rok u windykatorów naleciało może 20zł. Czyli nie wiele.
I teraz moje pytanie brzmi- Jeżeli tego nie zapałce, a oni wniosą sprawę do sądu, przyznają mi komornika i wtedy ewentualnie on mi coś może zabrać, o ile będe miał ?
Jaka jest szansa że za 380zł pójdzie to drogą sądową? Czy jest możliwość uniknięcia spłaty tego długu. Wiem że wydaje się wam to śmieszna suma, ale jak ktoś zarabia 5zł za godzine tylko w soboty i niedziele bez umowy i musi się jakoś utrzymać to najzwyczajniej mnie nie stać.

drakon707 napisał:
wtedy ewentualnie on mi coś może zabrać, o ile będe miał ?
Tak, tylko to nie jest zabieranie :)
drakon707 napisał:
Jaka jest szansa że za 380zł pójdzie to drogą sądową?
Bardzo duża.
drakon707 napisał:
Czy jest możliwość uniknięcia spłaty tego długu
Cóż, cuda czasami się trafiają.
Jedno co można powiedzieć, jeśli już wszystko obije się o Sąd, Komornika, kwota ulegnie drastycznie zwiększeniu.

drakon707 napisał:
Czy jest możliwość uniknięcia spłaty tego długu.
Jeśli wygrasz sprawę w sądzie, to tak.
Uczciwie byłoby oddać co pożyczyłeś
drakon707 napisał:
Wiem że wydaje się wam to śmieszna suma, ale jak ktoś zarabia 5zł za godzine tylko w soboty i niedziele bez umowy i musi się jakoś utrzymać to najzwyczajniej mnie nie stać.
Jak można się utrzymać za 5zł/h tylko z soboty i niedzieli?

Dziękuje za odpowiedzi, w takim razie zapłacę ten dług.
@Amelia, w piątek nocka do 6 rano, w sobotę od powiedzmy 11 rano do niedzieli popołudniu to prawie 200zł, i tak 4x w ciągu miesiąca daje to 800zł. 300za pokój w spartańskich warunkach i 500 na resztę. Da się ;) Pozdrawiam

drakon707 napisał:
i 500 na resztę. Da się ;)
500 zł na miesiąc? Ty nie żyjesz. Ty wegetujesz. A odpowiedzi na zagadnienia prawne wyjaśniłam uprzednio :)

Ja bym poczekał bo samo już odsprzedawanie innym firmom długu daje dużo do myślenia w zakresie czy ten dług jest do udowodnienia i ściągnięcia?

ddr202 napisał:
Ja bym poczekał

Świetnie, że podzieliłeś się tą myślą.

ddr202 napisał:
bo samo już odsprzedawanie innym firmom daje dużo do myślenia w zakresie czy ten dług jest do udowodnienia

Nie widzę związku. Wielu dużych przedsiębiorców nie zajmuje się dochodzeniem wierzytelności - sprzedają wszystkie innym spółkom (często powiązanym).

ddr202 napisał:
i ściągnięcia?

Nie dziś, to jutro. Nie jutro, to za 10 lat. W końcu autor czegoś się dorobi. Warto tylko zaznaczyć, że w przypadku takiej kwoty same koszta egzekucji będą prawdopodobnie wyższe od należności głównej wraz z odsetkami...

Przedawnienie wierzytelności od przedsiębiorcy 3lata a wykup wierzytelności wielokrotnie nie spełnia warunków. Wiem to z doświadczenia.

ddr202 napisał:
Przedawnienie wierzytelności od przedsiębiorcy 3lata

I co w związku z tym?

ddr202 napisał:
wykup wierzytelności wielokrotnie nie spełnia warunków

Nie spełnia warunków czego? Istnieje zakaz cesji wierzytelności, która była już wcześniej przedmiotem cesji?

Yozayan napisał:
Nie dziś, to jutro. Nie jutro, to za 10 lat.
Za 10 lat to wiesz co mogą... O 7 za późno (w tej chwili już o 8)
Yozayan napisał:
I co w związku z tym?
Art. 117 k.c. w związku z tym
Yozayan napisał:
Nie spełnia warunków czego? Istnieje zakaz cesji wierzytelności, która była już wcześniej przedmiotem cesji?
Nie udawaj że nie masz pojęcia o co chodzi

amelia2013 napisał:
Za 10 lat to wiesz co mogą... O 7 za późno (w tej chwili już o

Zakładam możliwość "ściągnięcia" (wyegzekwowania) przy zachowaniu należytej staranności wierzyciela. Nie napisałem przecież, że za 10 lat możliwe będzie skuteczne wytoczenie powództwa z pominięciem zarzutu przedawnienia. Proszę czytaj ze zrozumieniem i nie doszukuj się w moich wypowiedziach treści w nich nie zawartych.

amelia2013 napisał:
Art. 117 k.c. w związku z tym

Sugerujesz, że nie wiem co oznacza przedawnienie czy nie rozumiesz, że moje pytanie zmierzało do uzyskania odpowiedzi na pytanie - co powyższe ma do opisanej sprawy? Pożyczka została udzielona
drakon707 napisał:
półtorej temu w firmie vivus.

czy Twoim zdaniem na dzień dzisiejszy roszczenie jest przedawnione?

Ostatnia edycja:
Powrót