Maldunek w niemczech

• Autor wątku Autor wątku jaroslawkokot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaroslawkokot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Zwracam się do Was z pytaniem jak wygląda meldunek osoby niepełnoletniej w niemczech ?
Chodzi o to, że wyjeżdżam do siostry na stałe i będę musiał się zameldować a rodzice zostają i tak w polsce, czy będzie to legalne ?
Jakie dokumenty będę potrzebował by się zameldować ? ( Oczywiście któryś z rodziców przyjedzie mnie zameldować )
Prosił bym o jakieś konkrety gdyż w lipcu wyjeżdżam a późno sie zorietowałem co do całych przepisów i nie rozumiem z tego nic ;)

po zameldowaniu musisz miec niemieckie ubezpieczenie zdrowotne ,nie wiem jak sobie z tym poradzicie i kto Cie ubezpieczy
Jakie dokumenty będę potrzebował by się zameldować ?
dowod osobisty/paszport rodzica i twoj akt urodzenia

Dobrze rozumiem. Może mnie ubezpieczyć np wuj, kolega lub siostra ? Bo mam taką możliwość i znajdzie się ktoś kto mnie ubezpieczy.

Ale nie ma żadnych przeciw wskazań bym sam był zameldowany w niemczech tak ?

Może mnie ubezpieczyć np wuj, kolega lub siostra ?

nie ,nie moze

Ubezpieczenie rodzinne osób zamieszkujących zwyczajowo na terytorium Niemiec
W ramach Państwa ubezpieczenia w AOK możliwe jest w oparciu o przepisy niemieckie również bezpłatne ubezpieczenie rodzinne członków Państwa rodziny, tzn. małżonków, dzieci oraz partnerów życiowych z zalegalizowanych związków osób tej samej płci („Eingetragene Lebenspartnerschaft”).

Ubezpieczenie rodzinne w Niemczech – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | News – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

Dobrze już w miare to rozumiem.
Czyli nikt prócz rodziców nie może mnie ubezpieczyć... Hm
A powiedzmy jeżeli podejme się jakiejś lekkiej pracy gdzie będę miał przekroczone dochody powyżej 400eu na miesiąc to moge się sam ubezpieczyć ?
Mama chce się starać o obywatelstwo gdyż mamy taką możliwość aczkolwiek martwi mnie to ubezpieczenie..
Chyba, że rodzice mi mogą opłacić ubezpieczenie bez zameldowania w niemczech etc ?
Nie jestem pewien teraz całej tej sytuacji..

Dobrze powiem jej o tym.
Jakieś jeszcze rady mogą być dla mnie ?;)
Przepraszam, że Was tak męcze ale pierwszy raz wyjeżdżam na stałe i chce mieć wszystko "Zapięte na ostatni guzik " :)

Jesli mama mieszka w Polsce to zalatwienie obywatelstwa potrwa minimum rok czasu.

Niech siostra zadzwoni do ustawowej kasy chorych, gdzie jest sama ubezpieczona i dowie sie z pierwszej reki, jak to najlepiej zalatwic.

Powrót