małe przestepstwa

• Autor wątku Autor wątku kris1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kris1981

kris1981

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam mam takie pytanie pare miesiecy temu pewien fascet nabroił troche tz.wybil szybe z sklepie wystawowa,pobił kogoś ale nie mocno i takie tam młodzienczę wygłupy niema go w kraju zostal prawdopodobnie wysłany list z ustalenie miejsca pobytu czy jak sie wstaw sam i ureguluje sprawy zwiazane finansowo z szybą itp to co mu grozi dziekuje serdecznie za odp

Trudno jest powiedzieć cokolwiek wiążącego nie znając materiałów sprawy.
Nie znamy wartości zbiej szyby (a to ma znaczenie dla okreslenia czy mamy doczynienia z wykroczeniem czy z przestępstwem), nie wiemy jakie obrażenia odniósł pokrzywdzony (czy naruszały czynności narzadku ciała na okres powyżej czy poniżej 7 dni), oraz nie wiemy czy przy okazji tych dwóch zdarzeń osoba ta nie nabroiła czegoś jeszcze.
Nie wiemy też, czy za osobą wezwano wezwanie o ustalenie miejsca pobytu, czy też list gończy.
Jeśli wystało wezwanie o ustalenie miejsca pobytu, to osoba taka może się spokojnie zgłosić na Policję - napisze oświadczenie gdzie przebywa, dostanie wezwanie do organu poszukującego i to wszystko.
Jeśli natomiast za osobą wysłano list gończy to w przypadku zatrzymania osoba zostanie osadzona w areszcie.

CZY dzwoniąc na posterunek mogę sie dowiedziecz czy jest wyslany list gończy za bratem czy otrzymam odpowiedz szczerą na to pytanie lub dzwoniac naa prokurature?

kris1981 napisał:
CZY dzwoniąc na posterunek mogę sie dowiedziecz czy jest wyslany list gończy za bratem czy otrzymam odpowiedz szczerą na to pytanie lub dzwoniac naa prokurature?

Ani policjant, ani prokurator nie udzieli osobie postronnej informacji dotyczącej prowadzonego postępowania.

Wgląd do materiałów sprawy mają wyłącznie strony postępowania (pokrzywdzony i podejrzany) oraz ich przedstawiciele (adwokaci).

Powrót